SAMHÄLLE
Strategiskt viktigt – därför vill Trump lägga vantarna på Grönland
Donald Trump junior har besökt Grönland. Inför resan lovade hans pappa att ”göra Grönland stort igen” – en variant på slagordet om att göra USA mäktigt igen.
Men varför är den blivande presidenten så besatt av det danska territoriet?
”Grönland är en otrolig plats och folket kommer att gynnas enormt om, och när, de blir en del av vårt land”, skrev tillträdande president Donald Trump i sociala medier inför sonens resa, som enligt fadern skedde tillsammans med "diverse representanter".
För USA har Grönland stora värden – inte minst sett till öns naturtillgångar med olja, gas och mineral. Jordartsmetaller på ön, som neodym och dysprosium, utvinns enligt The Washington Post i dag främst av USA:s antagonister Kina och Ryssland. Och Grönlands läge har länge ansetts strategiskt för USA, som tidigt under kalla kriget upprättade en militärbas för robotförsvar och rymdövervakning på ön.
Trump har haft ögonen på Grönland alltsedan sin förra mandatperiod. Strax före jul hävdade han att det är ”en absolut nödvändighet” att USA tar över ön, med hänvisning till ”nationell säkerhet och frihet världen över”.
Krävs ett avtal
Både danska och grönländska ledare har konsekvent betonat att Grönland inte är till salu.
”Jag vill inte vara en bricka i Trumps våta drömmar om att utvidga sitt imperium till att omfatta vårt land”, skriver en av Grönlands representanter i det danska folketinget, Aaja Chemnitz, på Facebook.
Oavsett skälen bakom Trump den yngres besök sker det i en avgörande period: mitt i den grönländska valkampanjen. Senast den 6 april går grönländarna till val i en omröstning som enligt danska medier spås handla främst om en framtida separation från Danmark.
– Därför tävlar grönländska politiker nu om det bästa upplägget för en självständighet, säger Ulrik Pram Gad, forskare vid Dansk institut for internationale studier, till nyhetsbyrån Ritzau.
Musk blandar sig i
Grönland bedöms ha några av världens största outnyttjade reserver av olja och fossilgas, även om den grönländska regeringen har förbjudit all framtida utvinning av dessa. Djupt under istäcket gömmer sig ytterligare en orörd skattkista: guld, koppar, ädelstenar och uran.
Men trots resurserna är ön fortfarande beroende av danska bidrag och samarbete med Danmarks vård- och rättssystem. För en hållbar självständighet krävs någon form av samarbetsavtal med en större partner.
– Om man bara utropar sig självständigt så saknas tre, fyra miljarder kronor om året och en plats att skicka cancerpatienter, säger Ulrik Pram Gad.
Inte bara Donald Trump vill ha ett finger med i spelet om Grönland. De senaste åren har även Ryssland och Kina riktat alltmer intresse mot ön.
”Grönlands folk bör bestämma över sin framtid och jag tror att de vill vara en del av USA”, skrev Trumps vapendragare Elon Musk på X i måndags.