SAMHÄLLE
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lägger fram sin plan för att upprusta EU.
Virginia Mayo/AP/TT
EU rustar upp för nästan 9 000 miljarder – kan öka stöd för Ukraina
EU-kommissionen hoppas få loss nästan 9 000 miljarder kronor till försvarssatsningar. Medlemsländerna ska ges undantag från budgetregler för att rusta upp.
Förslagen ingår i en akut fempunktsplan, Upprusta EU, inför medlemsländernas toppmöte i Bryssel på torsdag.
– Europa är redo att massivt öka sina försvarsutgifter, både på kort sikt för att stötta Ukraina, men också på lång sikt för att ta ansvar för vår egen säkerhet, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en pressträff.
I planen ingår framför allt att lätta på EU:s annars strikta budgetregler så att länderna inte behöver riskera böter och sparkrav för investeringar och lån till försvaret. Totalt ska det kunna innebära ända upp till 650 miljarder euro (7 200 miljarder kronor) till försvaret – om alla ökar sina försvarsutgifter med i genomsnitt 1,5 procent av BNP.
Ny miljardfond
Kommissionen föreslår också en ny EU-fond där 150 miljarder euro (1 600 miljarder kronor) öppnas upp för lån som medlemsländerna kan använda till gemensamma satsningar på exempelvis luftförsvar, artilleri, drönare och ammunition.
– Med den utrustningen kommer medlemsländerna kunna öka sitt stöd för Ukraina enormt, på ett omedelbart sätt, säger von der Leyen.
Punkt tre är att EU-länderna får möjlighet att använda regionalstödspengar till försvarsändamål medan punkt fyra och fem handlar om att få loss mer privata pengar till försvaret via Europeiska investeringsbanken, EIB, och påskyndande av EU:s spar- och investeringsunion.
FAKTA
Upprusta EU-planen
"Europa måste ta hand om sin egen avskräckning och sitt försvar", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett brev till EU-länderna om sin fempunktsplan för att upprusta EU.
Mycket är dock ännu oklart – exempelvis om varifrån pengarna ska tas till en ny EU-fond på 150 miljarder euro. Spekulationer har hörts om att kommissionen vill föra över drygt 90 miljarder euro som det inte ansökts om från EU:s stora coronafond. En sådan lösning riskerar dock att inte kunna godkännas av exempelvis Tysklands författningsdomstol.
Inget har heller offentliggjorts om villkoren när det gäller att lätta på budgetreglerna. Här har olika länder olika syn på om alla ska ges undantag eller om tuffare tag ska gälla för de länder som hittills valt att spara in mest på sina försvar.
Nej från Ungern?
Samtidigt försöker EU:s utrikeschef Kaja Kallas få igenom ett separat förslag om att även hjälpa Ukraina akut med motsvarande minst 200 miljarder kronor i stöd.
Enligt nyhetssajten Politico Europe säger dock Ungern och Slovakien absolut nej, vilket lett till att en formulering om det stödet tills vidare plockats bort från det uttalande som EU-länderna hoppas kunna ena sig om vid toppmötet på torsdag.
Förhoppningar finns ändå om att kringgå de motsträviga länderna genom att det ska vara frivilligt för medlemsländerna att delta.