Gröna Lund har sedan tidigare beslutat att montera ned den olycksdrabbade berg- och dalbanan Jetline efter olyckan.Pontus Lundahl/TT
Efter Jetline-olyckan – Gröna Lund krävs på rekordhöga böter
Åklagaren yrkar på företagsböter på sammanlagt 18 miljoner kronor för Gröna Lund och två andra företag efter Jetline-olyckan 2023. De åtalas bland annat för grovt vållande till annans död. I olyckan omkom en kvinna och nio personer skadades.
Olyckan inträffade i juni 2023, då bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur när en bärarm på undersidan av den främsta vagnen knäcktes. Tre av passagerarna föll ur vagnarna vid olyckan. En kvinna i 30-årsåldern skadades så svårt att hon avled. Ytterligare nio personer skadades, däribland flera barn.
– Vi har väckt talan i dag mot tre företag, vilket är ganska ovanligt, säger Christer B Jarlås, senior åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, på en pressträff.
Åtalas för att ha vållat dödsfall
Företagen åtalas för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Företagen har genom sitt agerande visat på grov oaktsamhet, alternativ oaktsamhet av normalgraden, skriver Åklagarmyndigheten i ett uttalande.
– Man kan häpna över att ett av landets största tivoliföretag väljer att inte följa det regelverks om finns, säger åklagare Christer B Jarlås.
Olyckan i Jetline på Gröna Lund inträffade 25 juni 2023. En kvinna omkom, och flera personer skadades.Stina Stjernkvist/SvD/TT
En minnesplats upprättades på Gröna Lund strax efter olyckan i Jetline.Ali Lorestani/TT
Gröna Lund krävs på 12 miljoner, och underleverantörerna Mekosmos och Göteborgs Mekaniska verkstad på 3 miljoner var. Böterna är bland de högsta som utdömts i Sverige enligt Åklagarmyndigheten.
Annons
Enligt polisinspektör Waldemar Bobeck är det en tekniskt komplicerad utredning.
– Över 88 förhör är genomförda, säger Waldemar Bobeck.
Allt från de som opererade Jetline, till chefsmekaniker, ansvariga chefer och vd har förhörts.
De två bolag som utöver Gröna Lund delgetts misstanke var involverade i tillverkningen av bärarmen. Alla tre bolag har nekat till brott.
”Vi anser inte att det har begåtts något brott inom ramen för Gröna Lunds verksamhet och därför nekar vi till anklagelserna. Men vi ser mycket allvarligt på händelsen”, skriver nöjesparken i Stockholm i en skriftlig kommentar.
Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat skriver i ett mejl till SVT att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”
Brister i flera led: beställning, tillverkning och kontroll
Att Gröna Lund åläggs högre böter beror på att de utöver bärarmarna var ansvariga för skyddsbyglarna, som skulle hindra att människor trillade ur åkattraktionen. Byglarna var nästan i helt uppfällt läge på de platser där personer föll ur. Och de som satt kvar fick inre skador.
Annons
– De är inte säkra. De har inte skyddat passagerarna utan har orsakat skador istället, säger Christer B Jarlås.
– Gröna Lund har inte gjort någon riskbedömning av attraktionen. Man har inte bedrivit någon uppföljning av byglarna, säger Waldemar Bobeck.
Waldemar Bobeck beskriver flera brister i beställningen och konstruktionen av den bärarm som brast under olyckan. Beställningen gjordes i flera led och bland annat var det oklart att Gröna Lund var beställare av bärarmen och vad den skulle användas till.
Här syns tågets konstruktion på en bild från Jetline 2021. Den främre vagnen har två bärarmar, med hjulenheter på vardera sidan, medan de efterföljande vagnarna endast har en bärarm.Patrik C Österberg/TT
Artikeln uppdateras.
fakta
Brusten bärarm bakom olycka
Olyckan inträffade den 25 juni 2023, då bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur efter att bärarmen på undersidan av den främsta vagnen knäcktes. Bärarmens delar med hjulen på vardera sida om tåget lossnade helt och föll av.
Statens haverikommission (SHK) riktade i sin slutrapport hård kritik mot Gröna Lund. Enligt SHK var Gröna Lunds beställning av den aktuella bärarmen, som gjordes till ett annat bolag 2019, bristfällig. Även parkens kontroller var otillräckliga, enligt haverikommissionen.
SHK pekade även på brister i tillverkningen av bärarmen som en bidragande orsak till olyckan. Företaget som utförde det arbetet, Göteborgs Mekaniska Werkstad, misstänks också för brott. Det tredje företag som delgetts misstanke är Mekosmos, som fick i uppdrag av Gröna Lund att tillverka bärarmen, men som sedan lade ut arbetet på entreprenad utan parkens vetskap.