I mer än 46 år har Voyager 1, och systersonden Voyager 2, sänt tillbaka bilder och mätdata som lett till nya upptäckter – bland annat av Jupitermånen Ios aktiva vulkaner.
Nu har det tagit stopp, av okänd anledning. Nasa tar emot sändningarna från sonden i form av binär kord, eller serier av ettor och nollor. Den 14 november upptäckte Jet Propulsion Laboratory hos Nasa att något märkligt. Voyager 1 hade nämligen börjat skicka över binär kod som upprepar sig, gång på gång – som en grammofonskiva som hakat upp sig.
CNN gör en jämförelse med filmen Måndag hela veckan (på engelska Groundhog Day), en kultförklarad komedi där Bill Murray spelar en tv-reporter som tvingas uppleva samma dag, om och om igen.
Uppskjutningen av Voyager 1 från Cape Canaveral 1977.Nasa
Voyager har en last som bland annat består av vetenskapliga instrument. Rymdsonden har dessutom tre omborddatorer, däribland ett system som gör återkommande kombinerade sändningar av flygdata och vetenskaplig information från aktiva mätinstrument.
Sonden kan fortfarande ta emot instruktioner som skickas från jorden, och Nasas ingenjörer har gjort ett försök att starta om datorsystemet, men det åtgärdade inte problemet.
Nu har teknikerna fått återvända till ritbordet för att hitta en ny lösning. Men för att kunna ringa in korrekt åtgärd måste arbetslaget hos Nasa först lyckas lista ut vad som orsakar datafelet – en process som kan ta ”veckor”, enligt Nasa.
Annons
Det är inte första gången som Voyager 1 eller 2 råkat ut för svårigheter under sin färd. I fjol började den förstnämnda sonden skicka hem förvirrad och till synes slumpmässiga telemetridata, till exempel.
Under 2022 skrev Nasa på dåvarande Twitter att man hoppas kunna hålla de bägge farkosterna igång åtminstone i fem år till, med förhoppningen att sonderna ska kunna fortsätta sin resa ”hela vägen in i nästa decennium”.