Här klarar europeiska jätteraketen det viktiga testet
Testraketen stod kvar på marken under testet.P PIRON/ESA
Den nya stora rymdraketen Ariane 6 har klarat av ett viktigt motortest. Testet simulerade en uppskjutningssekvens och höjer förhoppningarna om att raketen ska kunna flyga nästa år.
Sommaren 2023 flög den europeiska trotjänaren Ariane 5 till rymden för sista gången. Tanken var då att efterföljaren Ariane 6 skulle finnas tillgänglig för att ta vid. Den första flygningen skulle ha skett redan under 2020 , men än har den inte kommit upp i luften.
Men efter diverse förseningar och problem har rymdraketen nu tagit ett stort kliv mot en möjlig uppskjutning nästa år. Den 23 november simulerades nämligen en hel uppskjutningsprocess med en testraket och motorerna stod på i över sju minuter.
Vulcain 2.1-motorn var på i över sju minuter.ESA/ArianeGroup/CNES - Optique vidéo du CSG
Det långa förbränningstestet genomfördes på startrampen vid den europeiska rymdbasen i Franska Guyana. Arbetsgrupper från företaget Arianegroup, den franska rymdstyrelsen Cnes och den Europeiska rymdorganisationen Esa deltog för att övervaka processen.
Ariane 6 består av flera raketsteg. Huvudsteget är utrustat med en Vulcain 2.1 motor som använder flytande väte (-253 grader Celsius) och flytande syre (-183 grader Celsius) som bränsle. Raketens slutstegsmotor, Vinci, testades i början av september i Tyskland. Det är en mindre motor än Vulcain 2.1 men drivs även den av flytande väte och syre.
Under testet fylldes tankarna i både raketens huvud- och slutsteg för att sedan avslutas med antändningen av Vulcain 2.1-motorn. Motorn var tänd lika länge som den hade varit vid en flygning till rymden och använde upp runt 150 ton bränsle, men under testet stod raketen alltså kvar på marken.
– Teamen från Arianegroup, Cnes och Esa har nu tagit sig igenom varje steg av raketens flygning utan att den lämnat jorden. Denna milstolpe kommer efter år av utformning, planering, förberedelser, konstruktion och hårt arbete från några av de bästa rymdingenjörerna i Europa. Vi är tillbaka på rätt väg mot att säkra Europas självständiga tillgång till rymden, säger han i ett pressmeddelande.