RYMDEN

Bilden visar sonden Blue Ghost efter att den landade på månen under söndagen.

Andra privata månlandningen – men den första helt lyckade

Efter en lång resa genom rymden har nu den andra privata farkosten Blue Ghost lyckats landa på månen.

Publicerad Senast uppdaterad

Ombord finns även ett konstverk från Sverige.

Sonden som går under namnet Blue Ghost och är i storleken av en flodhäst sköts iväg den 15 januari. Strax efter klockan halv tio på söndagsförmiddagen landade den under kontrollerade former, visar en live-sändning från USA:s rymdstyrelse Nasa.

– Vi är på månen, säger kontrollrummet från ansvariga företaget Firefly Aerospace.

Rymdfärden har inte haft "några större avvikelser", sade Blue Ghosts programchef Ray Allensworth strax före landningen.

Svenskt konstverk ombord

Landningen sker lite över ett år efter att den första privata sonden landade på månen, vilket precis som Blue Ghost skedde i samarbete med Nasa. 

Den första privata månlandaren utvecklades av amerikanska Intuitive Machines. Deras månlandare föll dock omkull något vid landningen. Blue Ghost ska ha landat helt upprätt, vilket enligt Firefly innebär att de är det första privata bolaget att lyckas till hundra procent med en månlandning. 

I bolagets månlandare finns även ett svenskt digitalt konstverk som visar MAX IV-laboratoriets styrsystem, enligt Lunds universitet. Bakom verket står Filip Persson, assisterande driftschef vid MAX IV. Konstverket samsas ombord med 46 andra internationella konstverk som har valts ut i en konsttävling arrangerad av MoonMars Museum-projektet.

Aldrig tidigare har så många farkoster varit på väg till månen samtidigt. Utöver Blue Ghost är landaren Athena från företaget Intuitive Machines (IM) på väg, vilka båda ingår i Nasas nya satsning CLPS (Commercial Lunar Payload Services) i samarbete med privata rymdföretag. Även japanska Resilience väntas landa vid månadsskiftet maj-juni.

Personalen i kontrollrummet i Austin i USA firar att den privatägda sonden Blue Ghost landat på månen.

Bilder på solförmörkelse

Sonden är konstruerad för att fungera under en dag på månen, motsvarande 14 dagar på jorden. Den förväntas ta högupplösta bilder på en total solförmörkelse som inträffar den 14 mars (från jordens perspektiv är det en månförmörkelse). Även den 16 mars ska den spela in en solnedgång, som ska ge förståelse för hur damm svävar ovanför månytan under påverkan av solen.

Blue Ghost bär även med sig tio olika instrument och ska testa den nydanande dammsugaren Planetvac som ska förenkla insamlingen av prover på främmande himlakroppar.

Kommunikationen mellan Blue Ghost och jorden sköts av svenska Swedish Space Corporation. 

– Vi står för markstationerna, de 13 meter stora antennerna runt hela världen som ska kommunicera med månlandaren när den är på väg mot månen och efter att den har landat, sa Greg Johnson, kundansvarig på SSC:s USA-kontor, till Ny Teknik tidigare i år.

Efter att Blue Ghost landade har bilder börjat sändas tillbaka till jorden. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.