Opinion
”Tuffa beslut krävs för ett hållbart energisystem”
LEDARE. Här krävs en enorm politisk vilja och beslutskraft, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.
Fem av åtta riksdagspartier har ställt sig bakom målet att vi ska ha 100 procent förnybar energi 2040. Att på 23 år ställa om till ett koldioxidfritt och hållbart energisystem utan kärnkraft blir en stor utmaning. Här krävs en enorm politisk vilja och beslutskraft att satsa stora summor för att lyckas. För det råder ingen tvekan om att det kan gå – men det blir väldigt dyrt.
I dag svarar kärnkraften för cirka 40 procent av vår totala elproduktion, vattenkraften för lika stor del. Två energikällor som verkligen bidragit positivt till elektrifieringen av vårt samhälle och vår konkurrenskraft gentemot andra länder. Ser vi framåt råder det ingen tvekan om att elektrifieringen breder ut sig.
Vi ställde oss frågorna: Vad talar för att vi kan bryta kärn- och vattenkraftens dominans av Sveriges totala produktion av el, och hur ser energimixen ut 2040 om målet om 100 procent förnybar energi 2040 uppnås?
Våra reportrar Anna Orring och Linda Nohrstedt har undersökt hur framtiden ser ut för kärn-, vatten-, sol- och vindkraft i Sverige. Läs hela sammanställningen här. Dela gärna med dig av dina insikter i kommentarsfälten.
Den här veckan för 50 år sedan, närmare bestämt den 26 oktober 1967, lanserades det första numret av Ny Teknik. Vi har plockat ut olika händelser från gamla tidningar. Roligt att blicka tillbaka och se hur tekniken har utvecklats och en påminnelse om vilken roll Ny Teknik har att fylla. Det som var grunden då, stämmer lika väl i dag när vi kanske är i början av en av de mest revolutionerande tidsepokerna i Ny Tekniks historia.
Under kommande veckor publicerar vi godbitar från förr på nyteknik.se. Den här veckan kan du bland annat läsa statsminister Tage Erlanders text i premiärnumret, där han skriver om den tekniska utvecklingens och ingenjörernas kunskaper i relation till det svenska samhället i övrigt.