Opinion
”Skrota monopolet på fjärrvärme”
DEBATT. Överpriser, frustrerade konsumenter och ineffektiva företag. Det är resultatet av fjärrvärmemonopolet, enligt Christian Sandström, Forskningsinstitutet Ratio.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Fjärrvärmen är på många sätt en mycket fördelaktig teknik. Miljöpåverkan är liten med omfattande stordriftsfördelar. Detta kan potentiellt leda till såväl låga kostnader som attraktiva priser för hushållen. Fjärrvärmemonopolet har tyvärr medfört att stora delar av teknikens potential än så länge inte har realiserats.
I rapporten Fjärrvärmen och monopolet analyserar jag hur branschens monopolistiska strukturer påverkat dess konkurrenskraft. Fjärrvärmen produceras, distribueras och säljs av lokala monopol som antingen är privata eller offentliga.
Detta har inte enbart resulterat i överpriser och frustration bland konsumenterna, utan även skapat en stor kostnadsmassa i dessa företag. Därmed har fjärrvärmen som energialternativ förlorat i konkurrenskraft, vilket är beklagligt då den utgör ett mycket miljövänligt alternativ.
Såväl privata som offentliga monopol tenderar att dras med för höga kostnader. Monopolistiska företag lägger i regel mer energi på att försvara sin marknadsdominans än på rationaliseringar och innovation.
I mina studier av filmtillverkaren Kodak och dess konkurs blir detta mycket tydligt. Efter decennier av marknadshegemoni blev man fullständigt tagna på sängen när Fuji Film gjorde entré. Kodak hade vant sig vid att ta ut överpriser, som i sin tur faktiskt inte ledde till särskilt höga vinster eftersom företaget var mycket ineffektivt.
Fjärrvärmemarknaden har på senare år omreglerats i syfte att stärka konsumentens ställning. Det är dock tydligt att problemen i allt väsentligt består och att lagstiftningen behöver förändras. Företag – och branscher - blir konkurrenskraftiga av att utsättas för konkurrens.
Den som värnar om fjärrvärmen som energikälla bör därför välkomna att fjärrvärmenäten öppnas upp för tredjepartstillträde.
Christian Sandström
DELTA I DEBATTEN
Vill du skriva en debattartikel eller en replik?
Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se
Tänk på detta:
• Texten ska vara unik för Ny Teknik.
• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.
• Undvik förkortningar och utropstecken.
• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.
• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.
• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.
Teknologie Doktor, Forskningsinstitutet Ratio