Opinion

”Regeringen har varit för passiv om EU:s nya taxonomi”

Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Vattnet är en del av Ljusnan. Foto: Pontus Lundahl/TT
Rickard Nordin (C). Foto: Centerpartiet

DEBATT. Så som kriterierna är uppställda i nuläget skulle investeringar i svensk vattenkraft och bioenergi inte räknas som hållbara. Den svenska regeringen har inte visat handlingskraft här, skriver Rickard Nordin (C).

Centerpartiet är kritiskt till flera delar av förslaget om EU:s taxonomireglering. Vi har därför skickat in ett remissvar med våra synpunkter direkt till Europeiska kommissionen, för att driva på så att regleringen blir så träffsäker för vår omställning som möjligt.

Regeringen har varit alltför passiv i sitt agerande och därför tar vi nu till drastiska åtgärder. Vi har också drivit på politiska kollegor i likasinnade länder som Finland och Österrike att göra samma sak. Vi gör nu det arbete som regeringen skulle gjort för länge sedan.

EU:s taxonomireglering innebär att det etableras en definition med kriterier av vad som ska räknas som en hållbar investering. Detta kommer att få stor inverkan på förutsättningarna för flera svenska branscher och kostnaden för klimatomställningen.

Sverige har varit representerade via regeringen i kommissionens expertgrupp, som varit med och tagit fram kriterierna för vad som ska räknas som hållbara investeringar. Bristande handlingskraft från regeringens sida har lett till att förslaget ställer alltför rigida och långtgående krav som inte tar hänsyn till de svenska förutsättningarna.

Så som kriterierna är uppställda i nuläget skulle investeringar i svensk vattenkraft och bioenergi inte räknas som hållbara. Det innebär att stora delar av Sveriges energisystem inte skulle klara kriterierna för hållbarhet i förslaget.

Det är helt orimligt att Sverige, som har ett av Europas bästa energisystem, nu inte skulle klassas som hållbart. Den nordiska vattenkraften är dessutom avgörande för hela norra Europas energiomställning, vilket regeringen helt misslyckats att förklara för inflytelserika länder som Tyskland.

Vi ser också stora utmaningar för fastighetsbranschen där förslagen om att hållbarhet ska utgå ifrån energideklarationerna gör att det i Sverige, med våra tuffa krav anses mer hållbart att bygga nytt än att renovera. Hur kommissionen tänkt hantera att alla länder inte ens infört energideklarationer framgår inte.

Centerpartiet är i grunden positiva till att det tas fram standardiserade kriterier för hållbara investeringar i EU. Vi välkomnar att man nu ersätter de frivilliga och ofta fragmenterade nationella reglerna på området. Centerpartiet saknar dock ett helhetsperspektiv på omställningen i förslaget.

Centerpartiet driver hårt på för en reglering som blir mer träffsäker och effektiv för klimatomställningen än nuvarande förslag. Centerpartiet har agerat på bred front i riksdagen, genom att bland annat kalla ansvariga ministrar till utskotten för att svara på frågor.

Vi agerar nu ytterligare genom att skicka in ett remissvar med våra synpunkter direkt till kommissionen och bygga allianser med likasinnade länder. Den gröna omställningen är alltför viktig för att slarvas bort av en passiv regering.

Rickard Nordin, tf ekonomiskpolitisk talesperson och klimat- och energipolitisk talesperson (C)