Opinion

”Hur vet du att självkörande bilen stannar?”

Förarens uppmärksamhet är en del av kommunikationen mellan trafikanter. I självkörande bilar måste ögonkontakten ersättas av ett enhetligt system, enligt debattören. Foto: Volvo Cars

DEBATT. Över hälften av fotgängarna litar inte på tekniken i självkörande bilar. Det behövs ett gemensamt språk som kan ersätta ögonkontakten mellan föraren och fotgängaren, enligt Markus Granlund, Semcon.

Världens biltillverkare och nya aktörer som Google tävlar om att bli först med att sätta en självkörande bil på gatorna. Samtidigt svarar 57 procent av fotgängarna att de inte litar på tekniken. Vi behöver därför skapa en gemensam standard för hur de självkörande bilarna kommunicerar med oss människor.

En säker trafikmiljö är beroende av samspelet mellan människor. Åtta av tio fotgängare söker i dag ögonkontakt med föraren innan de korsar en trafikerad väg (Semcon/Inizio). Men vad händer när det inte längre finns någon förare bakom ratten? Om personen i bilen sover, läser en bok eller tar en selfie i stället för att hålla händerna på ratten och ögonen på vägen?

Självkörande bilar är inte science fiction. Volvo Personvagnar kommer nästa år göra tester med 100 självkörande bilar i vardagstrafik. År 2020 förväntas 10 miljoner bilar med självkörande egenskaper rulla på gatorna, enligt Business Insider. Det som händer nu förändrar bilens roll i grunden. Hur vi äger, reser i och interagerar med den – som förare, medtrafikanter och fotgängare.

Vi som experter inom produktutveckling ser stora möjligheter med självkörande bilar. De kommer sannolikt vara säkrare än mänskliga förare, ta bättre beslut och begå färre misstag. Men för att självkörande bilar överhuvudtaget ska bli verklighet behöver de kunna interagera på ett förtroendeingivande sätt med omgivningen, inte minst med oskyddade trafikanter i städerna. I vår undersökning uppger 57 procent av de svenska deltagarna (internationellt genomsnitt 47 procent) att de inte litar på att en självkörande bil skulle upptäcka dem och stanna.

I dag saknas globala regler för hur självkörande bilar ska kommunicera med exempelvis fotgängare och cyklister. Det är allvarligt – för utan en mänsklig förare kommer det vara svårt att förstå bilens intentioner. I hundra år har bilar kommunicerat med hjälp av blinker och bromsljus, genom ögonkontakt med förare samt med nickningar och hyttande nävar. När detta inte är möjligt längre behövs ett samlat grepp om hur den mänskliga interaktionen ska ersättas av smart och human teknik.

Det krävs nya signalsystem som ser likadana ut oavsett bilmärke och fungerar oberoende av språk, kultur eller förförståelse. I avsaknad av detta ser vi nu hur tillverkarna utvecklar egna system, vilket riskerar att försena och försvåra utvecklingen. Därför ingår vi i ett forskningsprojekt kring kommunikationen mellan fotgängare och självkörande fordon tillsammans med Viktoria Swedish ICT, Interactive Institute och en rad andra partners. Vi är beredda att driva arbetet med att ta fram en lösning som kan fungera globalt men behöver hjälp på vägen. En anpassning av regelverket när det gäller föraransvaret är nödvändig för att snabba på tester i större skala.

Men Sverige har också en unik möjlighet att påverka standarden för de förarlösa bilarnas signalsystem och en säker interaktion mellan människa och fordon. Fast det gäller att vara med från början. Nyligen presenterade The National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, i USA sin Automated Vehicle Policy. I denna policy drar NHTSA upp riktlinjerna för kraven på framtidens autonoma fordon, samtidigt som de flaggar för en uppdatering framöver. Därför bjuder man in både tillverkare och andra intressenter att ge konkreta förslag på hur till exempel kommunikationen med omgivningen bör gå till.

Vi har nu ett viktigt tidsfönster att ta vara på. Sverige kan skapa en första nationell, säker standard att sprida vidare till NHTSA och andra. Så att vi även i framtiden vågar ta oss till andra sidan gatan – oavsett var i världen vi befinner oss.

Markus Granlund, vd och koncernchef, Semcon.