Opinion
”Det finns inga riktiga miljöbilar”
DEBATT. När tillverkning och skrotning räknas in blir talet om miljöbil bara en tom förhoppning. Inte ens Tesla kan kalla sig miljöbil, skriver Anders Welin, miljöskribent och fd revisor.
Volkswagen har avslöjats som en bluffmakare. När de inte kunde göra den miljöbil de utgav sig för manipulerade de sina testresultat. Men i själva verket är det ingen biltillverkare i dag som kan göra en riktig miljöbil. Inte ens Tesla, som så många tror är en räddning för miljön, kan kallas miljöbil. I själva verket släpper Tesla ut minst lika mycket miljöskadliga substanser som Volkswagen, när man räknar in vad som sker vid tillverkning och skrotning.
Biltillverkningen håller på att genomgå en revolution. Den traditionella förbränningsmotorn som i huvudsak drivits med bensin och diesel har fått konkurrens av batteridrivna elmotorer och nu gör även elbilar som drivs med vätgas entré på marknaden. Dessutom har bilarna fått stora delar av karosser och underreden ersatta med andra material än vanligt stål som exempelvis aluminium, höghållfasthetsstål, kolfiber, titan och plast. Det ger lägre vikt och lägre bränsleförbrukning, vilket också minskar utsläppen ur avgasröret.
I dag redovisas enbart utsläppen ur avgasröret till typgodkännande myndigheter och konsumenter. Men då de nya materialen har olika tillverkningsprocesser och följaktligen olika påverkan på miljön, inte minst utsläpp av koldioxid, blir det omöjligt att göra rättvisande jämförelser. Även tillverkning av batterier för med sig betydande utsläpp vilket påvisats av oberoende forskare. För elbilar och laddhybrider bör också utsläppen vid produktionen av elen som bilarna drivs med adderas.
Således går det numera inte att jämföra olika bilars miljöpåverkan genom att bara studera utsläppen ur avgasröret. Då går det heller inte att fatta hållbara beslut. Hållbara beslut kräver transparens i hela kedjan.
Med förvåning konstaterar jag att tillverkarna av elbilar och laddhybrider i allmänhet inte lämnar uppgifter om utsläpp i samband med tillverkningen av batterierna på sina hemsidor. Tesla har inte orden ”miljö” eller ”hållbarhet” på vare sig den svenska eller amerikanska hemsidan. Ett undantag är Volkswagen.
Baserat på uppgifter från VW E-Golfs livscykelanalys har jag jämfört utsläpp av koldioxid från batteritillverkningen (5 ton CO2 per 24 kWh batterikapacitet och 15 000 mils livslängd) för elbilarna VW E-Golf och Tesla S P85 D samt laddhybriderna Mitsubishi Outlander PHEV och Volvo V60 Plug-in-hybrid. Utsläppen, som inte behöver redovisas med dagens regler, blir då: E-Golf 33 g/km, Tesla 118 g/km (89 g/km vid 20 000 mil), Mitsubishi och Volvo 17 g/km. Om laddning sker med annan än förnybar el tillkommer ytterligare utsläpp.
Utan en komplett livscykelanalys som tar hänsyn till utsläpp av koldioxid vid tillverkning, drift och skrotning/återvinning är det således omöjligt att, med bara de officiella utsläppsuppgifterna, bedöma hur mycket mindre utsläpp till exempel en elbil har jämfört med en vanlig bil. Det är som att jämföra äpplen och päron.
Det är därför nödvändigt att reglerna för typgodkännande av bilar ändras. (För att en bil ska få säljas på en marknad, inom EU till exempel, krävs att den uppfyller vissa kriterier bland annat inom miljöområdet. Beviset på det är typgodkännandet.) Det räcker inte med att införa mer verklighetstrogna körcykler för bilars bränsleförbrukning, vilket EU planerar. Kräv därför även att tillverkarna öppet redovisar tillförlitliga standardiserade livscykelanalyser för att de ska få sälja sina bilar.
Det lär ta tid att ändra regler för typgodkännanden eftersom det är EU-bestämmelser. I avvaktan på detta går det att påskynda utvecklingen mot ökad transparens och jämförbarhet genom att:
Journalister bör kräva att få se livscykelanalyser innan de provkör i första hand elbilar, laddhybrider och vätgasbilar. Först då går det att uttala sig om hur miljövänlig en bil verkligen är.
Inköpare på företag och konsumenter bör också kräva att få se livscykelanalyser innan de beslutar sig för vilken bil de ska välja.
Kräv att biltillverkarna redovisar utsläppen från hela bilens livscykel, inte bara utsläppen som kommer ur avgasröret.
Anders Welin, skribent, tidigare auktoriserad revisor som bland annat arbetat med granskning av hållbarhetsredovisningar på PWC.
Läs repliken:
Läsarnas reaktioner: