MILJÖ
Studie: Mikroplast i moln kan påverka vädret
Forskarna samlade in vätskeprover från molnen på Taishan.
Zhangzhugang
Mikroplast finns överallt, till och med i molnen – och nu hävdar en kinesisk studie att partiklarna kan påverka hur molnen formas.
Mikroplast omfattar fasta fragment av plast och gummi som är från 1 nanometer upp till 5 millimeter, men även syntetiska fibrer med en längd från 3 nanometer upp till 15 millimeter. Mikroplast kan dels komma från slitage, exempelvis av bildäck, kläder och konstgräs, eller från nedbrytning av plast.
Partiklarna finns överallt, till och med i molnen – och nu hävdar en kinesisk studie att mikroplast kan påverka hur molnen formas, och därmed ha en inverkan på vädret. Forskarna skapade datormodeller för att följa hur moln respektive partiklar påverkar varandra – och på toppen av Taishan i östra Kina samlade de in 28 vätskeprover från moln vid berget.
Teamet kunde se ett samband mellan mängden mikroplast och molnens höjd samt täthet. Slutsatsen var att en hög andel plast hittades i moln på låg höjd samt moln med en högre täthet. Det skriver forskarna i ett pressmeddelande.
Studien är publicerad i amerikanska vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology Letters.
Attraherar metaller
Enligt studien kan äldre partiklar spela en roll i processen tack vare att den slitna ytan ger ett bättre underlag för att attrahera bly, kvicksilver samt syre – ämnen som potentiellt kan bidra till molnbildning. Forskarnas simuleringar, där partiklar utsattes för molnlika förhållanden avseende uv-strålning och tillgång på vatten, visade att molnen i sig modifierar partiklarnas relation till metaller i luften.
Teamet anser dock att det krävs mer arbete för att förstå hur partiklar kan påverka moln och i förlängningen vädret.
Deras simuleringar visade att plasten hade färdats från tätbefolkade områden till berget. De flesta av partiklarna mätte under 100 mikrometer även om vissa exemplar var upp till 1 500 mikrometer. Bland de olika plasterna fanns polyamid, polyetentereftalat, polypropen, polyeten och polystyren.