MILJÖ

Lofoten i Norge. Här snuddar Golfströmmen vid kusten. Arkivbild.

Klimatforskarnas larm: Måste göra allt – ta kollapsrisken på allvar

Risken att golfströmmen kollapsar är större än vad många tror. Och ett sådant scenario kan innebära en klimatkatastrof för Sverige. Det skriver 48 forskare i ett brev till regeringen, rapporterar Dagens Nyheter.

Publicerad Senast uppdaterad

I havet utanför Grönlands södra spets finns en plats som kallas "the cold blob" – en av få platser på jorden som inte har värmts upp de senaste årtiondena. I stället har det blivit mycket svalare, något som kan förklaras med att otroligt stora mängder smältvatten från isarna i området har runnit ut i havet. Allt detta smältvatten riskerar nu att störa ett av de tre stora cirkulationssystemen i världshaven, det så kallade AMOC, där golfströmmen ingår.

Skulle systemet rubbas kan det innebära att golfströmmen kollapsar, med möjliga katastrofala klimatföljder för Sverige och de andra nordiska länderna. I ett öppet brev till de nordiska regeringarna inför det Nordiska ministerrådet i Reykjavik slår 48 forskare larm.

Klimatforskaren Johan Rockström säger att vi har lösningarna till ett säkert manöverutrymme. Arkivbild.

– Det är anmärkningsvärt att politiska ledare i Skandinavien inte tar detta på allvar, det avgör om vi kan ha moderna välfärdsstater i Norden över huvud taget. Om det finns forskning som säger att vi inte kan utesluta en kollaps, till och med inom de närmaste 100 åren, borde man göra allt för att undvika att det sker, säger Johan Rockström, en av medförfattarna, till DN.

Rockström säger att sannolikheten för en kollaps av golfströmmen de kommande decennierna fortfarande är låg – men att det är riskabelt att enbart prata om sannolikheten.