ENERGI

Kolkraftverket Ratcliffe-on-Soar stänger efter 57 år i drift.

Milstolpe: Nu stänger Storbritannien sista kolkraftverket

En epok går i graven när det sista koleldade kraftverket på de brittiska öarna slocknar den sista september. I stället för att elda kol finns planer på att producera vätgas på platsen.

I Storbritannien stod kolkraftens vagga. Världens första koleldade kraftstation drog igång i London 1882, och landet förlitade sig länge på kol för sin elproduktion.

Men nu är det slut. 

Landets enda kvarvarande kolkraftverk Ratcliffe-on-Soar i Nottinghamshire fick sin sista kolleverans i juni. Den sista september är det färdigeldat i anläggningen, som har varit i drift sedan 1967. Kolkraftverket har en kapacitet på 2 GW, fördelat på fyra enheter om vardera 500 MW. När det gäller elproduktionen använder Uniper, som äger anläggningen, en mycket brittisk måttstock. Under de 57 år som kraftverket har varit i drift har det producerat tillräckligt mycket el för att kunna brygga 21 biljoner koppar te. Det motsvarar en miljard koppar te om dagen. Hur mycket koldioxid som samtidigt släppts ut under decennierna framgår inte.

Energibolaget presenterade i fjol planer på att dra igång storskalig produktion av vätgas med hjälp av elektrolysörer på platsen.

Tanken är att man då skulle kunna dra nytta av existerande infrastruktur, som elnätsförbindelse, kylsystem och demineraliserat vatten.