ELBILAR

Utmanarens kaxiga uttalande: ”Kommer göra avtryck i statistiken”

Först Maxus – nu lanserar RSA även märket JAC.
Först Maxus – nu lanserar RSA även märket JAC.

En ny minibuss, en kompakt crossover – samt första eldrivna pickupen i Sverige. I år broderar bilimportören RSA ut modellpaletten, och utöver Maxus lanserar man nu bilmärket JAC.

Det senaste året har varit helt galet när det kommer till märkeslanseringar i Sverige. Få lär kunna räkna upp alla nykomlingar och än färre lär veta vad de kan erbjuda. Men RSA Sverige, som representerar kinesiska Maxus och BYD transportbilar, räds inte att försöka introducera ännu fler val för svenskar. Detta när man nu lanserar JAC som märke.

– Hur många märken tål ett land som Sverige? Det kan diskuteras, men vi jobbar seriöst och långsiktigt, så vi kommer att göra avtryck, säger Petter Nordesjö, vd för RSA Sverige, vid en presentation.

Fakta: JAC E-JS4

Biltyp: kompakt crossover

Drivlina: framhjulsdriven

Maxeffekt: 142 kW/193 hästkrafter

Max vridmoment: 340 Nm

Batterikapacitet: 65,7 kWh

Officiell räckvidd: 434 km

Snabbladdningskapacitet: N/A, 30-80 procent går på 45 minuter

Lastutrymme: 520 liter, 1 050 med fällda säten.

Max dragvikt: N/A

Fakta Maxus T90 EV

Biltyp: Pick Up

Drivlina: Bakhjulsdriven

Maxeffekt: 132 kW/180 hästkrafter

Max vridmoment: 310 Nm

Batterikapacitet: 88,55 kWh

Officiell räckvidd: 334 km

Snabbladdningskapacitet: 80 kW

Lastkapacitet: 925 kg

Max dragvikt: 1 000 kg

Fakta Maxus Mifa 9

Biltyp: Minibuss, MPV 7-sitsig

Drivlina: Framhjulsdriven

Maxeffekt: 180 kW /245 hästkrafter

Max vridmoment: 350 Nm

Batterikapacitet: 90 kWh

Officiell räckvidd: upp till 440 km

Snabbladdningskapacitet: N/A, 30-80 procent går på 30 minuter

Max dragvikt: 1 000 kg

RSA-chefen säger att de satsar stort på ”gammal hederlig” handlarmodell och menar att sättet de ska få kunder att välja dem är service och lokal representation. Alltså mindre om flådiga hemsidor med onlineköp och i stället att man helt enkelt ska kunna gå till sin närmsta bilhandlare och få känna och klämma på bilarna.

– Vi tror på återförsäljare med fullservice. Att kompetensen om kunderna finns lokalt och att kunder vill ha lokal närvaro. Vi kallar det för ”old cool 2.0”, säger Petter Nordesjö.

Första JAC-modellen ska klara 43 mil

Jac E-JS4.

Från JAC kommer man initialt att lansera modellen E-JS4. En elbil Petter Nordesjö säger kommer att bli en konkurrent till exempelvis Kia Niro EV.

– Det här är rakt in i getingboet med kompakta elsuvar. Den är otroligt snål, har en räckvidd på 43 mil och 520 liters packutrymme. Detta för 529 900 kronor. Denna ska vi inom en tvåårsperiod följa upp med sedanmodellen E-J7 Pro samt kompaktbilen E-JS1.

Maxus T90EV – helt edriven pickup

Utöver JAC E-JS4 presenterade RSA två Maxusmodeller. Dels Mifa 9, en eldriven minibuss, och dels T90EV, som blir den första eldrivna pickupen i Sverige. Den senare blir högintressant med tanke på att den ännu så länge står utan rivaler

– Om T90EV blir den som välter marknaden återstår att se, men vi har en jätteorderbok så den kommer att synas rejält i statistiken, säger Petter Nordesjö.

Maxus pickup T90EV.

Exakt hur många förbokningar som finns på bilen vill RSA-chefen inte avslöja, men han säger att det kommer ett 100-tal bilar i början av februari och att man har ”god tillgång” på bilar framöver.

Tittar vi tekniskt på el-pickupen så handlar det om en bakhjulsdriven bil med 132 kW/180 hästkrafter. Batterikapaciteten är på 88,55 kWh vilket ska räcka upp till 334 km.

Snabbladdning är satt till 80 kW vilket kanske är en ganska svag siffra, men den vägs upp av att lastvikten på flaket är på rejäla 925 kg.

Lite längre fram kommer man även att introducera en laddhybrid-pickup från JAC, vilket innebär att man även får ett skatte-attraktivt alternativ för dem som inte vill gå hela vägen till elbilar.

– Vi har kanske inte de mest sexiga bilarna, men vi har bredd. Från de enklaste brukshästarna till toppmodellerna, säger Petter Nordesjö.

Maxus el-minibuss kan bli åttasitsig

Vid modellpresentationen fanns även Mifa 9, en minibuss eller MPV (multi-purpose vehicle), som kanske kan ses som en konkurrent till Volkswagen ID Buzz. Dock får man nog säga att det är ganska många saker som skiljer.

Till att börja med går Maxus Mifa 9 att få som sju- eller åttasitsig. Den har även så kallade rails i golvet vilket gör att interiören går att modifiera – ett stort plus för taxi/shuttle-verksamhet. Väljer man högsta tillvalsspecifikationen kan man även få kaptensstolar på mittenraden och dessa har både massage och fotpall. Men det kostar på att välja det lyxigaste. Priset ligger runt 900 000 kronor när bilen lanseras i mars.

Rent tekniskt har bilen ett batteri om 90 kWh vilket ska räcka upp till 440 km per laddning. Motorn i bilen är på 180 kW/245 hästkrafter. Och även om den visade, topputrustade bilen inte lär vara den man säljer mest av – är den lite av ett statement enligt RSA-chefen.

– Maxus ägs av Saic och vi kan visa att de erbjuder allt från bruks till superlux. Men tittar man på vad vi har är det få som kan erbjuda det – och ingen konkurrent är lika lyxig. Sen kommer vi lansera mindre lyxiga alternativ vad det lider.

Maxus och JAC är kinesiska märken, och RSA är som importör medvetna om att det av vissa ses som problematiskt.

– Visst har vi känt av ett motstånd mot kinesiska bilar och det är en fråga att hantera. Men samtidigt, alla stora aktörer har tillverkning i Kina. Antingen av bilar eller komponenter, bilproduktionen är ju global. Men inflödet av kinesiska bilar – det här är bara starten, säger Petter Nordesjö.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.