Karriär

Så vill teknikjättarna locka fler kvinnor

Företagsrepresentanter från Scania, Tieto och Boliden berättade hur de arbetar för att öka jämställdheten på sina arbetsplatser. Foto: Christian Rhen
Hur ska fler kvinnor lockas att bli ingenjörer? Maria Johansson, chef för en utvecklingsgrupp på Scania, svarar: ”Jag tror mycket på att lyfta fram kvinnliga förebilder. Det kan handla om att ha mentorer till exempel. För oss är det ju viktigt att man väljer en teknisk inriktning från början, så man måste väcka kvinnors teknikintresse tidigt”. Foto: Christian Rhen
Sandra Lindqvist, beräkningsingenjör på FS Dynamics: ”Lyssna mer på oss kvinnor som är på arbetsplatserna för att få svar på hur vi kan locka fler kvinnor till oss. Man måste uppmuntra kvinnor att söka tjänster lite mer, för män har generellt fått mer uppmuntran i sina karriärer. Det räcker inte att sätta ut annonser och gallra de bästa ansökningarna. Dessutom tror jag att det är viktigt med förebilder i form av kvinnor i chefspositioner inom olika områden i företag”. Foto: Christian Rhen
Kristina Svensson,applikationsingenjör på Sandvik: ”Jag tror att man måste börja låta flickor testa på teknik, till exempel att bygga saker, redan i lågstadiet för att väcka intresset. Det är stor skillnad mellan skolan och arbetslivet, tycker jag. Under utbildningen är man jämngamla och mer på samma nivå. Jag tror inte att en riktig attitydförändring sker förrän det sker ett generationsskifte i yrket”. Foto: Christian Rhen
Sara Ax-Nordstrand, affärsutvecklare på Skanska: ”För det första måste teknikföretagen göra mer reklam för sig själva redan under grundskolan. Man ska berätta om ingenjörsyrket och hur det fungerar, men också vara ärlig med saker som är mindre bra - till exempel att det fortfarande finns jämställdshetsproblem”. Foto: Christian Rhen

Storföretagen vill bli mer attraktiva för kvinnliga ingenjörer. Och kvinnliga ingenjörer jagar toppjobb i tekniksektorn. På Ingenjörskarriärs temakväll möttes de.

Publicerad

På bara några timmar blev Ingenjörskarriärs temakväll om jämställdhet i ingenjörsbranschen fullbokad. Ett 80-tal kvinnliga ingenjörer nätverkade med tre storföretag.

– Man måste uppmuntra kvinnor att söka tjänster lite mer. Det räcker inte att sätta ut annonser och gallra de bästa ansökningarna, säger Sandra Lindqvist, beräkningsingenjör på FS Dynamics och en av de som besökte temakvällen.

I panelsamtalet på scen berättade representanter från Scania, Boliden och Tietos bankverksamhet om sitt arbete för att rekrytera fler kvinnor.

Sofia Vahlne från Scania säger att bolaget haft ett projekt för att få fram fler kvinnliga chefer, men att det gick för långsamt och att de nu har bytt strategi:

– Vi håller på med ett stort arbete nu där vi breddar mångfaldsfrågan och involverar alla. Vi startar upp workshops där vi börjar med de högsta ledningsgrupperna, som får titta på framtidsscenariot och på sig själva, säger hon.

De tre företagsrepresentanterna var överens om att ökad mångfald är en förutsättning för att vara konkurrenskraftiga. Att spegla samhället i den egna personalens sammansättning gör helt enkelt att man vet bättre vilka produkter som ska tas fram och hur de ska fungera.

Vahid Zohali, vice vd på Tietos bankverksamhet, berättade att de börjat använda sig av certifieringsverktyget Edge som hjälper företag att mäta den interna jämställdheten.

– Det kändes som en kalldusch först, men det var bra för vi ville veta var vi står i jämställdhetsarbetet, säger han.

Bolidens Martin Eman, som arbetar med att lyfta fram Boliden som arbetsgivare, berättade att i deras bransch var det förbjudet fram till 1978 för kvinnor att arbeta under jord.

– 2012 bestämde vi att vi ska gå från 15 till 20 procent kvinnor bland de anställda fram till 2018. Nu har vi 18,4 procent så vi ser en ökning, även om vi hade önskat att det kunde gå fortare, säger han.

Boliden har programmet Women at work där kvinnliga ingenjörer får utbildning och möjlighet att se över olika karriärvägar. Martin Eman fick frågan om de har stött på motstånd mot jämställdhetsarbetet inom organisationen.

– Det är alltid motstånd vid förändringar, till exempel första gången vi fick en kvinnlig gruvchef.

– Men så passerar man det, och i och med att ledningen har tagit ett järngrepp om frågan tycker jag att motståndet är mycket mindre nu även om det finns kvar.

Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!