Karriär

Så hittar 33-listans startups rätt kompetens för att växa

Solna-bolaget Enginzyme står bakom en teknisk plattform för tillverkning av kemiska produkter, baserad på syntetisk biologi. Foto: Enginzyme
Annotell utvecklar bildsystem för att träna självkörande bilar. Foto: Annotell
Oscar Petersson och Daniel Langkilde, grundare Annotell. Foto: Annotell
Karim Engelmark Cassimjee, Enginzyme. Foto: Enginzyme
Martin Rugfelt, vd Sentian AI. Foto: Sentian

De är nystartade och siktar på snabb tillväxt, men för att nå högt uppsatta mål behövs rätt kompetens. Här berättar tre startup-bolag på Ny Tekniks 33-lista om sina rekryteringsbehov och metoder för att locka ingenjörer och svårfångade specialister.

Publicerad

Det Göteborgsbaserade företaget Annotell, som utvecklar bildsystem för att träna självkörande bilar, startade 2018 och växer så det knakar.

Under förra hösten tredubblades teamet till årsskiftet för att följande halvår ytterligare fördubbla personalstyrkan. Men nuvarande 50 anställda i Sverige, Ukraina och Tyskland är bara en försmak.

− Målet är att bli uppemot hundra personer inom en snar framtid. Här jobbar vi mycket med att rekrytera starka talanger i Göteborgsområdet, men vi har också börjat expandera till andra områden, säger Oscar Petersson som är en av företagets grundare.

Annotell utvecklar bildsystem för att träna självkörande bilar. Foto: Annotell

I rekryteringsbehovet finns programmerare med vana och förståelse för mjukvara som ska klara stora datavolymer. Framöver behövs också fler ingenjörer som är specialiserade på maskininlärning för algoritmer kopplade till fordonsindustrin.

− Det finns få som verkligen har gjort det här på riktigt och de är svåra att hitta. Det är vår utmaning.

”Få bolag som är lika attraktiva”

För att hitta rätt kompetens satsar företaget på egna kanaler och nätverk. Hittills har rekryteringen inte varit något problem. Många söker själva upp företaget.

− Om man ska vara lite kaxig så tror jag att få bolag är lika attraktiva som vi är just för de här profilerna. Vi är ett ungt växande bolag med en kultur som uppskattas och som redan lyckats sätta en prägel globalt. Det tycker många är spännande.

Även på Sentian AI i Malmö med ett 20-tal anställda behövs eftertraktade specialister. Företaget utvecklar algoritmer för att utveckla och optimera industriföretags produktionslinor och målet är att dubblera verksamhet och personalstyrka inom 1-2 år.

Men coronakrisens påverkan på efterfrågan gör att man nu väljer att satsa på strategiska rekryteringar.

− Vi hade hoppats kunna rekrytera snabbare, men vi ser att corona inte bara har negativa effekter utan det har också blivit fler tillgängliga människor på marknaden, säger vd Martin Rugfelt.

Söker ai-specialister

På önskelistan finns främst ai-specialister och molnspecialister. Konkurrensen om denna kompetens är hög, men Martin Rugfelt upplever att bolaget har rekryteringsfördelar.

− Vi ser att det har hjälpt oss mycket att vi redan har många experter inom bolaget. Och experter jobbar gärna med andra experter. Det ser vi som den starkaste drivkraften för att rekrytera. Det blir en intressant arbetsmiljö att få jobba med andra duktiga människor.

Han tror även att delägarskap i form av optioner för anställda är attraktivt och ger fördelar.

− Vi ligger också bra till mellan två starka tekniska universitet i Lund och i Köpenhamn. Det öppnar för bra möjligheter att rekrytera kompetent personal framöver, säger Martin Rugfelt.

Karim Engelmark Cassimjee, Enginzyme. Foto: Enginzyme

Pandemin ställer också till det lite för rekryteringen på Enginzyme som, liksom Sentian AI, tagit sig in på 33-listan för första gången.

Företaget med cirka 20 medarbetare i Solna siktar på att bli ledande inom kemisk tillverkningsindustri och behöver rekrytera ingenjörer inom organisk kemi, bioteknik och processingenjörer. Framöver ska även företagets maskininlärningsenhet skalas upp.

− Vi behöver bygga ett helt team och rekryterar globalt. Då är det jobbigt med corona eftersom vi inte kan intervjua som vi vill och flyga hit folk. Vi hittar rätt kompetens, vi når våra mål, men vi får lägga ner mer tid på det, säger Karim Engelmark Cassimjee, vd och en av företagets grundare.

Linkedin och webbannonser

Jakten på talanger pågår främst i kanaler som Linkedin och webbannonser, men inte minst genom ”word of mouth”. Dessutom har alla anställda som uppgift att leta efter jobbkandidater i sina egna nätverk.

− Hela bolaget engagerar sig i rekryteringen och det har vi resonerat är det effektivaste sättet. Vi har också starka värdegrundformuleringar för att säkerställa att personer passar in i teamet.

Och företaget ser att de har ett bra argument i rekryteringsprocessen.

− Det är det här att jobba i ett bolag som har en grandios vision, som vill förändra kemiindustrin och hur den fungerar. Att få jobba med en hittills väldigt framgångsrik teknik, och utveckla den vidare, tycker de flesta ingenjörer är attraktivt och vill komma till oss, säger Karim Engelmark Cassimjee.