Karriär

Olof Persson, Volvo AB: ”Vi vill påverka ungdomarna”

Olof Persson, vd och koncernchef för Volvo AB. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Ny Teknik ställde sex frågor till högste chefen för sex av Sveriges största ingenjörsarbetsgivare.

Publicerad

1. På vilket sätt jobbar ni aktivt med att rekrytera fler kvinnliga ingenjörer?

2. Vad blir bättre med fler kvinnliga ingenjörer?

3. Hur stor andel kvinnliga ingenjörer har företaget i dag?

4. Vad har ni som mål?

5. Var sitter motståndet?

6. Hur ska industrin locka fler unga kvinnor till att bli ingenjörer?

Olof Persson, vd och koncernchef för Volvo AB :

Andel kvinnor i styrelse: 3/15. Andel kvinnor i ledningsgrupp: 3/10.

1. Arbetet med att öka andelen kvinnliga medarbetare är en viktig del i vårt mångfaldsarbete. Att öka mångfalden finns med i våra strategiska mål. För att nå detta mål arbetar vi med rekrytering, ledarförsörjning, utbildning, nätverk och mentorskap på olika nivåer. Vi utbildar också chefer och andra anställda i Diversity and Inclusive Leadership. Vid alla tillfällen då vi träffar unga ingenjörer, som på studentforum, ska både kvinnliga och manliga ingenjörer representera Volvokoncernen.

2. Det finns forskning som visar att en jämn könsfördelning är bra både för företagens lönsamhet och konkurrenskraft. Samtidigt räcker det att gå till sig själv, vill vi möta våra kunders behov och få in ett bredare perspektiv oavsett fråga så måste vi ta in människor av olika kön, nationalitet och kulturell tillhörighet i diskussionen.

3. Vi för inte statistik över könstillhörighet per yrkeskategori, men vi vet att andelen kvinnliga tjänstemän i Sverige är 30 procent.

4. Vårt långsiktiga mål när det gäller könsfördelning är att ha balanserade grupper, det vill säga en könsfördelning i intervallet 35-65 procent. Här lutar vi oss på forskning som visat att negativa effekter på grund av skev antalsfördelning, alltså när ett kön har en minoritetsposition, minskar i det intervallet.

5. Det som främst bromsar utvecklingen är det faktum att fler män än kvinnor läser till ingenjör.

6. Dels måste vi ständigt säkerställa att vi inte har en diskriminerande kultur. Våra anställa är våra bästa ambassadörer när det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare, och där finns inga genvägar. Men en minst lika viktig del är att vi är med och påverkar ungdomar innan de gör sina val till högskola och universitet, och punkterar fördomar kring vad det innebär att vara ingenjör.

I dag driver till exempel Volvo och Göteborgs skolförvaltning det gemensamma projektet Skolsteget som går ut på att ingenjörer från Volvo deltar i den ordinarie naturvetenskapliga och tekniska undervisningen på gymnasiet för att låta eleverna arbeta med exempel från verkligheten och för att visa på bredden inom ingenjörsyrket. Det tror jag är helt rätt väg att gå.