KARRIÄR

Möjligheternas Torg i centrala Skellefteå kvällen efter beskedet att Northvolt varslar 1|600 personer.

Northvoltanställd efter tuffa beskedet: ”Sorgsen – jag trodde på Northvolt”

Adam och Hanna flyttade från Centraleuropa till Skellefteå för att arbeta på Northvolt. Nu är deras framtid oviss.
– Det är en svår och känslosam situation för oss alla, säger Hanna.

Publicerad Senast uppdaterad

Hanna var en av de anställda som samlades till det extrainkallade mötet på måndagen. Där möttes hon och de andra av kallduschen. Tusen anställda i Skellefteå ska bort.

– Det var förvirrande, för vi fick siffrorna. Men vi vet inte vilka som påverkas. Vi väntar fortfarande på besked på vilka som tvingas lämna företaget och vilka som inte gör det, säger hon.

Hanna och Adam, som egentligen heter något annat, lämnade sitt hemland för halvtannat år sedan. Adam har arbetat som konsult på Northvolt. I maj blev han erbjuden ett lukrativt kontrakt, med dubbla lönen, som han tackade nej till, med förhoppningen om att knipa en tjänst på Stockholmskontoret. Nu känns den tiden avlägsen. I stället löpte konsultuppdraget ut, när bolaget införde anställningsstopp.

– Jag känner mig sorgsen, eftersom jag trodde på Northvolt. Jag trodde att vi skulle bygga något tillsammans. Men det blev inte så, säger han.

Inte förvånade

Samtidigt kommer beskedet inte som någon större överraskning för honom.

– Jag hade helat tiden känslan av att något inte stod rätt till. Jag litade inte på ledningen och jag såg att de inte följde standarderna. De lyckas inte uppfylla kundernas förväntningar och krav, säger han.

Inte heller Hanna är överraskad.

– Men jag gillar att jobba för Northvolt, för mina kollegor är hjälpsamma och snälla, och jag gillar atmosfären där, säger hon.

Även bland de som inte är direkt berörda har Northvolt varit måndagens stora samtalsämne. Skelleftebon Anna Pettersson konstaterar att tusen personer är en betydande siffra.

– Alla känner ju någon som jobbar där, kompisars barn och så vidare, som har trivts. Det är jättetråkigt, säger hon.

Risk för bostadskrasch?

Nu hoppas hon att det inte slutar med att ett ännu högre antal varslas.

– De kanske skulle ha börjat lite lågt och ökat. I stället för att börja häruppe, och så måste de dra åt, säger hon och måttar med handen.

Flera personer som TT pratar med nämner de ökande bostadspriserna i staden, och alla nya byggprojekt.

– Vad händer med det nu? Man är rädd att det ska bli en tillbakagång, säger Anna Pettersson.

För Adam och Hanna, och många andra anställda, väntar nu en oviss framtid.

– Jag letar efter ett jobb i Sverige, för jag trivs verkligen här. Men antagligen måste vi flytta från stan. Men om vi inte har några andra alternativ så får vi söka oss till andra länder, eller återvända, säger Adam.