KARRIÄR

Northvolt genomför ett storvarsel. På bild fabriken i Skellefteå. Arkivbild.

Sveriges ingenjörer om Northvolt varslet: ”Många har en tuff tid framför sig”

Northvolts varsel skapar oro hos Akademikerföreningen som har 600 medlemmar på bolaget.

Publicerad Senast uppdaterad

Efter lunch på måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1 600 personer tvingas gå från bolaget.

Informationsmötet skedde i Skellefteå och Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen, tog del av det på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm.

– Northvolt har lämnat ett oerhört tungt besked i dag, säger han till TT direkt efter mötet.

– Det är klart att man blir orolig, både för sig själv och sina kollegor. Framtiden är inte helt säker, så är det.

Åtgärder måste ske

Enligt Victor Matinlassi speglar det drastiska varslet den allvarliga ekonomiska situationen som bolaget befinner sig i.

– Facket delar bilden att åtgärder behöver ske, säger han.

Däremot tycker han att processen hade kunnat vara öppnare och snabbare.

– Från fackets sida är vi oerhört kritiska till och besvikna över att företaget valt att vänta in i sista sekund med att agera, säger han.

Unionen har drygt 1 000 medlemmar på Northvolt, i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Det rör sig om allt från ingenjörer till mellanchefer och stödpersonal inom till exempel HR.

”Svart dag”

Även hos IF Metall är många medlemmar oroade. Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande, beskriver varslet som "en svart dag för Skellefteå och Västerås".

– Familjer är oroade för framtiden. Drömmar kanske går i kras, säger hon.

– Våra förhoppningar är att det här är en väl tilltagen siffra så att man kan få ner antalet som blir uppsagda i slutändan.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg säger att han ”förutsätter” att regeringen har en plan både för att stötta de som blivit av med jobbet och kommunen som har gjort stora investeringar.

Regeringen har vid upprepade tillfällen varit tydlig med att staten inte kommer att hjälpa Northvolt ekonomiskt. Inte heller Damberg vill se en sådan lösning.

– Det är inte det som är huvudfokus för en svensk regering. Nu handlar det om att stötta de anställda och se till att de investeringar som görs kring fabriken i Skellefteå blir framgångsrika, säger han.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges ingenjörer, säger i pressmeddelandet att förutom a-kassa och inkomstförsäkring så kommer de som förlorar jobbet att omfattas av insatser från Trygghetsrådet, eftersom bolaget har kollektivavtal.

”Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten”, säger hon.