Karriär
Northvolt storsatsar under året: Ska rekrytera 200 personer
Företaget Northvolt, som planerar att dra igång svensk batteritillverkning, räknar med att rekrytera 200 personer under 2019. Ett brett spann av ingenjörer behövs.
Dags att söka nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben!
I dagsläget har företaget växt till drygt 200 anställda. Men lika många till kommer att behöva nyanställas under året.
Northvolt planerar att dra igång storskalig tillverkning av litiumjonceller i Skellefteå. Men först på tur ligger företagets utvecklingsanläggning Northvolt Labs i Västerås, som ska tas i bruk under 2019.
Anläggningen ska till exempel användas för att ta fram skräddarsydda batterikemier i samarbete med kunder, eller för att undersöka om det går att skala upp produktionen av en ny typ av kemi.
Och det är i Västerås som det stora rekryteringsbehovet finns under 2019.
– Etableringen och uppskalningen av Northvolt Labs äger rum under 2019. Följande år, från 2020 och framåt, inleds en större rekrytering för Northvolt Ett i Skellefteå, säger Jesper Wigardt, presschef.
Celldesigns-teamet kommer främst från Asien
Företaget räknar med att behöva ett brett spann av nya ingenjörer. Jesper Wigardt räknar upp elektronikingenjörer, kemiingenjörer, processingenjörer, miljöingenjörer och kvalitetsingenjörer.
– Sedan behöver vi även anställa många på själva tillverkningssidan, till exempel olika typer av operatörer, skiftledare, logistikpersonal och produktionsplanerare, berättar han.
Northvolts hållbarhetschef Emma Nehrenheim har tidigare vittnat om att det är enkelt för företaget att få tag på talanger, och kopplat det till arvet från Elon Musk och Tesla. Särskilt unga personer som nyss har tagit examen är fokuserade på hållbarhet, sa hon i en intervju förra året.
I dagsläget finns ett 35-tal olika nationaliteter representerade i Northvolts personalstyrka. Men celldesignteamet, ett 40-tal personer som arbetar med att optimera designen för de celler som ska tillverkas i Skellefteå, kommer huvudsakligen från Asien.
– De allra flesta har flyttat till Sverige antingen från Japan eller Sydkorea från något av de större batteriföretagen, till exempel Panasonic, LG Chem, Sony eller Samsung SDI. Men det finns även en handfull personer i teamet som har flyttat hit från övriga Europa och USA med bakgrund från företag som exempelvis Tesla och den franska batteritillverkaren Saft, säger Jesper Wigardt.
Satsar på en hög andel nickel
Just nu ägnar sig celldesignteamet främst åt elektrokemiska, mekaniska och elektriska simuleringar för de celler som Northvolt planerar att tillverka. Företaget har valt att i första skedet fokusera på litiumjonkemin NMC, som står för nickel, mangan och kobolt. Batteritypen kännetecknas bland annat av att den behöver mindre kobolt än LCO-kemin som används i mobiltelefoner.
Peter Carlsson, vd för Northvolt, har tidigare framhållit batteritypens energilagringskapacitet och förmåga till snabb ur- och uppladdning.
Men även inom NMC-kemin finns möjlighet till variationer. Till exempel kan man öka eller minska andelen nickel i den negativa elektroden. Här satsar Northvolt på en relativt hög andel nickel för att öka energitätheten i cellerna.
– Vi testar nu prototyper, analyserar resultat och implementerar förbättringar i de produktdesigner som vi utvecklar, säger Jesper Wigardt.
Northvolts fabriker
Företagets planer omfattar Northvolt Labs, en demolina och utvecklingsanläggning i Västerås, samt en fabrik för storskalig tillverkning av battericeller i Skellefteå, som kallas för Northvolt Ett.
Verksamheten i Västerås beräknas komma igång under hösten 2019. Första etappen av fabriken i Skellefteå förväntas bli färdig 2020.
Helt färdigbyggt ska fabriken i Skellefteå vara 2024. Då ska den producera en total batterikapacitet om 32 GWh per år.
Sammanlagt väntas anläggningen i Västerås och den fullstora fabriken i Skellefteå kosta omkring 31 miljarder kronor.