Karriär

”No asshole-policyn” garanterar rätt rekrytering

Niclas Gottlieb, vd på Fondia i Sverige. Foto: Fondia
”Vi har sett att man måste dra det till sin spets. Ett exempel på det är att vi har ett lekrum där vi gör alla våra intervjuer. Där ser vi direkt hur folk reagerar”, säger Niclas Gottlieb. Foto: Fondia
Fondia startades i Finland bland annat som en reaktion på att branschens prestige- och pengahets. Företagets mjukare värden syns bland annat på att det finns särskilda lekrum på kontoret. Foto: Fondia

Struntar i pengarna, prestigen och övertidsarbete. På Fondia har man valt en helt egen väg för att hitta sätt att rekrytera medarbetare.

Publicerad

– Känner vi att personer inte förstår och accepterar vår ”no asshole-policy”, då tackar vi nej även om de är duktiga, säger Niclas Gottlieb, vd på Fondia i Sverige.

Att rekrytera bra personal är ingen lätt sak.

Först och främst måste man hitta rätt kompetens, men även se till att de som anställs passar in i organisationen. Affärsjuristbyrån Fondia, som startades för 14 år sedan, har dock lyckats hitta ett sätt att få rätt folk. Detta genom en policy som går under namnet ”no asshole rule”.

Men vad är det egentligen för något?

Fondia startades i Finland bland annat som en reaktion på att branschens prestige- och pengahets. En viktig faktor var den traditionella hållningen att unga jurister ska slita övertid för att ”komma upp sig”.

– Vi tror inte på den modellen. Istället tror vi på att om man får frihet och ansvar över sin egen tid och framförallt tid över till annat utanför jobbet – så kommer man vara mer effektiv på jobbet. Det här är en viktig kulturfråga för oss, säger Niclas Gottlieb, vd för Fondia i Sverige.

Men det är en sak att komma med vackra utfästelser – och en helt annan att faktiskt leva som man lär. Därför använder företaget ett digitalt verktyg vid rekrytering som ska sålla bort traditionella prestigefyllda kandidater.

I rekryteringen får de sökande svara på flera frågor, såsom ”hur tror du att vi ser på dig om sex månader. Därefter ska de genomgå ett screeningtest som mappar mot företagets kultur. Och där menar Niclas att Fondia skiljer sig från andra.

I testet värderas utvalda mjuka egenskaper högt och de som ses som ”Fondianska” är till exempel empati, samarbetsvillighet och prestigelöshet. Om en kandidat svarar ”rätt” blir det intervju – och där utsätts hen för Fondias kultur.

– Vi har sett att man måste dra det till sin spets. Ett exempel på det är att vi har ett lekrum där vi gör alla våra intervjuer. Där ser vi direkt hur folk reagerar. Känner hen ”vad är det här, det här passar inte mig”, eller blir man nyfiken? Vi har blivit väldigt duktiga på att hitta de vi vill ha och träffar väldigt sällan fel. År 2014 utsågs vi faktiskt till Europa bästa arbetsgivare i juristbranschen av Great Place to Work.

Och ”tekniken” för att rensa ut de som inte passar in används vid alla rekryteringar – oavsett om det är en jurist, vd eller receptionist som ska anställas.

– Vi är otroligt tydliga med vår speciella kultur, men den passar inte alla. Men när vi hittar varandra så är det ofta kärlek vid första ögonkastet. Och tittar vi på kompetens så har de som arbetar här i snitt 16 års erfarenhet. Skulle vi anställa mer traditionella stereotyper, då riskerar vi att välta hela kulturen.