Sveriges ingenjörers senaste löneenkät visar att åtta av tio ingenjörer hade ett lönesamtal under förra året. Det innebär 79 procent av medlemmarna.
− Vi hade hoppats på 100 procent men alla vill inte ha, eller blir kallade till, lönesamtal. De kanske tycker att det är obekvämt, inte ser någon mening eller inte har en bra relation med chefen. Men alla borde ha det eftersom det är ett tillfälle att framhålla sig själv, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges ingenjörer.
Enkäten visar att 20 procent av ingenjörerna inte var helt nöjda med sitt lönesamtal.
− Det kan bero på att man inte känner någon respons från sin chef, eller att man upplever att chefen inte har mandat att göra förändringar. Mitt råd är att be att få prata med den person som har mandat istället för att ha ett filter emellan, det blir knappast ett meningsfullt samtal, säger Camilla Frankelius.
Enligt AnnCharlotte Bretan, medförfattare till boken Lön och Motivation, bottnar ofta missnöje med lönesamtal i att medarbetare och chefer har olika förväntningar.
− Ett lönesamtal handlar inte bara om pengar, utan om att få en möjlighet att sätta ord på sin prestation och få en bekräftelse på det du gör i vardagen, säger AnnCharlotte Bretan. Hon slår också hål på föreställningen att ett uteblivet lönepåslag gör att man tappar sugen och blir omotiverad.
− För de flesta av oss är det inte lönen som främst motiverar oss på jobbet. Det är andra faktorer som gör oss motiverade, exempelvis möjligheten att påverka våra arbetsuppgifter, få utvecklas och ha bra kollegor, säger AnnCharlotte Bretan.
Men det finns sätt att styra lönesamtalet i en positiv riktning, och då gäller det att undvika tio vanliga misstag:
Vara dåligt förberedd
− Det vanligaste misstaget är att man inte förbereder sig ordentligt. Man bör titta på löneläget, där har vi exempelvis statistik som visar hur det ser ut. Man kan också kontakta vår rådgivning och diskutera, säger Camilla Frankelius.
Missa kriterier för löneökningar
− Har man inte snappat upp vad som värdesätts och jobbat efter de kriterierna under året, och chefen sedan hänvisar till dem under samtalet, kan man känna sig missnöjd över att man inte hanterat det bra, säger Camilla Frankelius.
Prestationer framkommer inte
− En viktig del av lönesamtalet är att vara överens om prestationen. Titta tillbaka på året som gått för att hitta de bästa argumenten till lönesamtalet. Utgå från målen som du och din chef kommit överens om, och beskriv hur du levt upp till dem, säger AnnCharlotte Bretan.
Slarv med samtalsmallar
Många arbetsgivare har mallar för exempelvis självskattning som ska fyllas i före lönesamtalet.
− Min varma rekommendation är att använda mallarna. Att få en missnöjd chef som förväntar sig en ifylld mall, och man inte gjort det, är ingen bra början på ett samtal, säger Camilla Frankelius.
Orealistiska förväntningar
− Ta reda på vad som gäller inför lönerevisionen på din arbetsplats. Många utgår från det som skrivs i tidningar om att så här mycket ska vi ha. Därför är det viktigt att ha rätt information om vad som gäller för just dig.
Hänvisa till kärv ekonomi
− Man ska aldrig prata om sin privatekonomi. Lön handlar ju om privatekonomi men man ska inte ta upp studieskulder, att man skiljt sig eller att barnen ska göra olika saker. Lönen har man för det arbete man utför, säger Camilla Frankelius.
Ta upp att kollegan har högre lön
− Alla kan vara nöjda med sin lön tills de börjar jämföra med kollegor. Men ska du jämföra så använd statistik för att kunna relatera till marknadslöneläget, säger AnnCharlotte Bretan.
Hota med att sluta
− Vill man höja sin lön är det bra att byta jobb, men finns inga sådana planer ska man inte hota med det. Det värsta som kan hända är att chefen säger att jaha, då tänker vi lika, det kanske är dags för dig att byta. Det kan bli en besvärlig situation, säger Camilla Frankelius.
Underskatta sig själv
− Det är ofta lätt att se vad man inte har hunnit med under året, men under lönesamtalet är det viktigt att påminna om de segrar man faktiskt har gjort. Här kan man öva med sin sambo eller en nära vän hur man ska föra fram det. Man kan också ta med en fusklapp där man har spaltat upp vad som är viktigt att komma ihåg, säger Camilla Frankelius.
Tro att det är en förhandling
− Det är chefens ansvar att sätta lönen och det är ingen förhandling. I stället för att snacka upp sin lön handlar det om att tydliggöra sina prestationer utifrån de mål man haft, säger AnnCharlotte Bretan.