Karriär

Mamut går mot strömmen i it-branschen

John Hugosson

När andra it-företag outsourcar till låglöneländer gör Mamut tvärtom. Företaget har tagit in 350 personer från hela Europa till huvudkontoret i Oslo.

Publicerad

De överlevde krisen när it-bubblan sprack. De tänker klara den här också. På norska Mamut tar man hem alla jobben till Oslo.

- Då kan du anställa precis de medarbetare du vill ha. Vid outsourcing får man ju dem man får, säger John Hugosson, som är chef för Sverigeverksamheten i företaget.

- Dessutom sker all kunskapsöverföring mycket snabbare om de anställda sitter bredvid varandra, säger John Hugosson.

En grundtanke är också att skapa en enhetlig företagskultur, som folk trivs i och därför stannar längre. Om medarbetarna får utvecklas och ha kul är risken inte så stor att de slutar och går till en konkurrent. John Hugosson framhåller också att man får bättre kontroll över verksamheten, när alla anställda, oavsett befattning, sitter under samma tak.

- Verksamheten blir mer förutsägbar, när man ser att medarbetarna är på plats och gör ett bra jobb, säger John Hugosson.

Dessutom har företaget koll på att källkoden bara finns i huset och inte kommer på avvägar. John Hugosson har sett exempel på företag som outsourcat och fått se piratkopior poppa upp i Asien.

Mamut gör affärssystem med siktet inställt på de allra minsta företagen, från enmans till dem med ca 25 anställda. Man kanske bara tjänar någon tusenlapp per kund per år, men med 400 000 kunder så…

Utöver huvudkontoret i Oslo har Mamut kontor i sammanlagt 10 länder. De kontoren fungerar som konsulat eller ambassader. All utvecklingsverksamhet och all support sker i Oslo liksom stora delar av försäljningen.

Företaget har hela tiden haft en stadig tillväxt, 15 procent under tredje kvartalet och räknar med att tillväxten fortsätter i samma takt under fjärde kvartalet.

- Visst märker vi av krisen, men vi har så många företag som kunder att vi är vana vid en viss omsättning, några försvinner alltid genom att de blir uppköpta eller går i konkurs. Dessutom tror vi att lågkonjunkturen kan vara en möjlighet för oss genom att det startas nya företag, som behöver, prisvärda program för försäljning, e-handel och för att kunna följa upp sina kundfordringar och leverantörer och för att ha kontroll på penningflödet. Blir det tuffare tider köper de hellre vårt standardiserade program än ett affärssystem som kräver konsulthjälp.

Företaget fick i förra veckan priset 2008 Accountancy Age Awards prestigefyllda pris ”Best Use of Internet – Business”.

– Att vinna pris för bästa onlinelösning av Accountancy Age är en stor ära för Mamut, säger John Hugosson.

Även John Hugosson är stationerad i Oslo, som nyligen utsågs till världens dyraste huvudstad. Det är inte någon större skillnad på svensk och norsk företagskultur, tycker han. Han gillar den internationella miljön, med medarbetare från fler än sju länder. Det är många sociala aktiviteter på jobbet, som fredagsöl, innebandy och tävlingar. Slalom och snowboard på vintern och segling i fjordarna på sommaren var tillgångar som lockade denne civilingenjör från Chalmers att nappa.

– Jag har till och med köpt ett par nya längdåkningsskidor.