Karriär
Löneskillnaderna minskar – sakta
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Löneskillnaderna minskar och arbetstiden för kvinnor ökar.
– Det går långsamt åt rätt håll, men alldeles för långsamt, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.
Inför internationella kvinnodagen har LO för femte året i rad satt ihop en jämställdhetsrapport. Löneskillnaderna mellan könen har de senaste 20 åren minskat stadigt, men långsamt. Men det är betydligt mer än lönen som talar till kvinnornas nackdel på arbetsmarknaden.
– Det absolut viktigaste är att göra heltid till norm och att minska de osäkra anställningarna, säger Berit Müllerström.
Statistiken är tydlig, kvinnor har i högre utsträckning otrygga anställningar och jobbar betydligt oftare deltid, inte för att de vill, även om det i många fall också är så, utan för att det ofta inte finns heltider.
– Att kvinnor vill jobba deltid är en myt, det visar våra undersökningar tydligt, säger Müllerström.
Kvinnor har lägre faktisk månadslön
Endast fyra av tio kvinnor har en heltidsanställning, vilket ändå är något bättre än för 20 år sedan, enligt LO:s studie.
Som en konsekvens har kvinnor, speciellt arbetarkvinnor, en betydligt lägre faktisk månadslön än män. I snitt tjänar en arbetarkvinna 18.500 kronor i månaden före skatt, när hänsyn tas till den faktiska arbetade tiden och lönen. En arbetarman tjänar på det sättet att räkna 25.000 kronor i månaden.
LO satte härom året upp som mål att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor med sex procentenheter till 2028. Dit är det lång väg att gå.
– Vi knaprade 0,5 procent förra året, säger Berit Müllerström.