Antalet fall av stressjuka har fördubblats på bara två år. Ökningen sker bland både män och kvinnor. ”Männen som kommer hit är oftare sjukare än kvinnorna”, säger docent Aleksander Perski på Stressmottagningen vid Karolinska institutet.
Efter den stora vågen av sjukskrivningar i början av 2000-talet sjönk siffrorna och började stabilisera sig.
Nu har trenden vänt. Antalet sjukskrivningar för ”anpassningsstörningar och reaktion på svår stress”, som diagnosen heter i Försäkringskassans statistik, har fördubblats de senaste två åren.
På Stressmottagningen vid Karolinska institutet märks ökningen tydligt.
– Nu får vi flera remisser, det är stort tryck på oss igen, säger Aleksander Perski. Han är stresspsykolog och den som grundade Stressmottagningen vid den förra stora utmattningsvågen.
Kurvan stiger för såväl män som kvinnor. Men räknat i antal fall är det betydligt färre män, 8 026 mot 27 544 kvinnor år 2013. Det beror inte på att män inte har lika stora problem som kvinnor, men vi reagerar olika, förklarar Aleksander Perski.
– Män reagerar mer ”utåt”, uttrycker sig inte bara psykiskt utan med olyckor, överkonsumtion av alkohol och slagsmål. Männen som kommer hit är oftare sjukare, för de söker hjälp senare. De är inte lika alerta på sin kropp som kvinnor.
Annons
Aleksander Perski förklarar det med att vi är lite olika byggda. Stressystemet är generellt mer kopplat till känsla i kvinnors mellanhjärna, i männens är det kopplat till motoriken.
Det har blivit lite mer okej för män att bli stress- sjuka i takt med att sjukdomen blivit vanligare och mer känd. Men statistiken kring hur män mår är inte lika bra som den som finns om kvinnor, säger Aleksander Perski. Han skulle vilja göra några ordentliga undersökningar, utveckla frågeformulär och mått som är mer ”mansorienterade”.
– Sådan forskning finns det inte mycket av.
Just nu forskar Aleksander Perski på vilka problem utmattningstillståndet leder till i vår hjärna. Långvarig stress påverkar minnet, koncentrationsförmågan, beslutsfattandet. Även om kroppen har blivit återställd, kan det ta flera år innan de funktionerna i hjärnan fungerar fullt ut.
– Det är kanske arbetsgivarna och Försäkringskassan inte medvetna om, eftersom de vill korta sjukskrivningsperioderna.
Läs om tre utbrända som trätt fram på Ingenjörskarriärs systertidning Arbetarskydds hemsida
Dubbelt så många sjuka på två år
”Anpassningsstörningar och reaktion på svår stress”, heter diagnosen F43 som är en delmängd av ”Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar”.
Det som visas i grafiken ovan är antal startade sjukfall per år för diagnos F43.
Observera att det enbart är sjukfall som varit längre än 14 dagar eftersom det är först då Försäkringskassan blir involverad. Innan dess har man sjuklön från sin arbetsgivare.