Karriär

Kristin Berg tar över som vd för Teknikkvinnor

Kristin Berg, ny vd för nätverket och bolaget Teknikkvinnor. Foto: Andreas Mattsson

Företag har mycket att vinna på mer inkludering, jämställdhet och ökad mångfald. Det menar Kristin Berg som är ny vd för nätverket och bolaget Teknikkvinnor.

Publicerad

Teknikkvinnor är Facebook-gruppen som på kort tid samlat 31 000 medlemmar. Utöver ett växande nätverk har även ett bolag som vägleder företag i satsningar på ökad jämställdhet bildats.

I samband med Teknikkvinnors fyraårsjubileum i veckan presenterades Kristin Berg, som nyligen tagit över vd-rollen efter grundaren Maria Norberg.

– Det känns fantastiskt roligt och jag ser det som ett ärofullt uppdrag. Det är en oerhört kompetent grupp kvinnor som jag får företräda, säger Kristin Berg.

Hon har under många år jobbat med it-produkter och affärsutveckling i en lång rad roller från teknisk support till produktchef, försäljningschef och utvecklingsledare inom företag som Visma, Westpay och Lexmark.

Kristin Berg har under hela sitt yrkesliv sett behovet av ökad jämställdhet och inkludering men det var under fem år som vd på Fast 2, ett företag inriktat på affärssystem till fastighetsbranschen, som hon beslutade sig för att arbeta mer strukturerat med inkluderingsfrågor. Hon ville att företaget skulle bort från ett fokus på tekniska kunskaper till att arbeta mer med värderingar och beteenden som främjade en kultur med ökad mångfald.

60 procent kvinnor

Det företagsgemensamma förändringsarbetet gav resultat. I ledningsgruppen är nu 60 procent kvinnor. Bland de anställda ryms både 21-åringar och 60-plussare som tidigare varit förtidspensionerade.

– För mig har det alltid varit en självklarhet med olika kulturer och rätt person på rätt plats. Jag har alltid anställt utifrån vad en person kan bidra med, inte vad man tidigare gjort. Och för mig blev vardagarna på Fast 2 som att kliva in i ett fyrverkeri av åsikter, tankar och funderingar.

Kristin Berg är övertygad om att inkludering är nyckeln till jämställdhet, men frågan handlar inte om att stå på barrikaderna eller att ägna sig åt diskussioner om mjuka värden som riskerar bli pappersprodukter. Att ge samma utrymme till män och kvinnor, med olika bakgrunder och perspektiv, handlar om lönsamhet för företagen.

– Jag tror att man måste lyfta jämställdhet och inkludering som en ren affärsfråga, inte något som är bra att ha för att det är rätt och riktigt. Då blir det inte tillräckligt viktigt för ledningsgrupper på koncernnivå. Inkludering lönar sig för att man behåller personal, slipper nyrekrytera och får en större innovationskraft som utvecklar företagen. De som inte jobbar med det här frågorna får även en större utmaning att vara attraktiva arbetsgivare i framtiden.

Praktiskt förändringsarbete

Nu tar hon med sig tidigare erfarenheter av praktiskt förändringsarbete till Teknikkvinnor, som hon vill ska växa och nå fler teknikföretag.

– Jag vill att vi blir ännu mer tydliga i hur Teknikkvinnor jobbar med inkludering för att utveckla företag och locka fler kvinnor till teknik. Vi har en stor efterfrågan på våra tjänster och därför blir det viktigt att vi får in fler personer som kan hålla chefsprogram och utbildningar, identifiera normer och fördomar på arbetsplatserna. Det är så jag vill utveckla bolaget och då kommer vi också att utveckla näringslivet.

Teknikkvinnor

Nätverket jobbar för att stärka och inspirera kvinnor till karriärer inom teknikområdet. Det sker bland annat i Facebookgruppen Teknikkvinnor. Nätverket arbetar också för att öka intresset för teknikstudier genom samarbete med andra organisationer.

Bolaget Teknikkvinnor vägleder teknikföretag och organisationer att bli mer inkluderande och jämställda genom att arbeta med rekryteringsfrågor, företagskultur och ledarskap.

Teknikkvinnor startade 2017 och har 31 000 medlemmar.