KARRIÄR

Personalen på Northvolt har kallats till möte på måndagen. Arkivbild.

Northvolt: 1 600 anställda sägs upp

Batteriföretaget bedömer att 1 600 medarbetare är övertaliga. Neddragningar kommer att drabba Skellefteå, Västerås och Stockholm.

Publicerad Senast uppdaterad

1 600 personer får lämna batteritillverkaren Northvolt, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Det rör sig om 1 000 anställda i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Vd Peter Carlsson säger att bolaget måste se till att vidta "rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvinden på fordonsmarknaden".

Nu ska bolaget prioritera på att uppfylla åtaganden gentemot ”nuvarande fordonskunder”.

– Framgång för volymökningen vid produktionen i Northvolt Ett är avgörande för att leverera till våra kunder och göra en hållbar affärsverksamhet möjlig. Produktionsresultaten på senare tid visar att vi är på rätt väg, men besluten vi tar i dag krävs för Northvolts framtid, även om de är tuffa, säger Peter Carlsson  pressmeddelandet.

Avbryter planer med Northvolt Ett

Besluten innebär att planerna att utöka Northvolt Ett i Skellefteå avbryts. Byggprojektet skulle ge ytterligare 30 GWh i årlig tillverkningskapacitet.

Beslutet följer efter förra månadens besked att placera tillverkningen av katodmaterial i malpåse.

I Västerås ska ambitionerna krympas vid Northvolt Labs. Även kontoret i Stockholm kommer att skäras ned.

Northvolt skriver att bolagets neddragningar är nödvändiga för att skapa en hållbar verksamhet och kostnadsbas. För att nå dit behöver arbetsstyrkan dras ned med cirka 20 procent globalt och med 25 procent i Sverige.

Förhandlingar med fackliga organisationer pågår, enligt pressmeddelandet.

Batteriföretaget har tampats med flera problem på sistone. Tillverkningen av battericeller i Skellefteå har inte gått som planerat, samtidigt som fabriken var tänkt att utgöra en mall för den utländska expansionen.

Samtidigt har bolaget rapporterats ha ekonomiska problem och dessutom drabbats av tre eller fyra mystiska dödsfall bland de anställda.