Karriär
Här är spetskompetensen som Ericsson söker
Anki Ljung, rekryteringsansvarig på Ericsson.
Är du RF ASIC-utvecklare, FPGA-desigener eller har stor antennkompetens? Då är du rejält eftertraktad av Ericsson – som just nu är inne i en intensiv rekryteringsfas: "Vi är ett oslagbart alternativ om man söker ett globalt företag", säger rekryteringsansvarig Anki Ljung.
I fjol lade telekomföretaget Ericsson ett storvarsel om uppsägningar i Sverige. 3 000 tjänster skulle bort, och det löste sig senare genom pensionsavgångar och frivilliga uppsägningar.
Strax därefter, hösten 2016, utannonserade dock företaget att de skulle nyrekrytera – 1 000 nya personer behövdes de kommande tre åren. Enligt nya vd:n Börje Ekholm var varseltiderna över, nu var det dags att göra organisationen robust inför framtiden, vilket innebar förstärkning inom områden som 5G, molntjänster samt ”Internet of Things”.
– När Börje kom in innebar det en lite annan inriktning på strategin, vilket gjorde att vi ökade takten på rekryteringen inom forskning och utveckling, säger Anki Ljung, rekryteringsansvarig på Ericsson i Sverige.
Läs mer:
Hon berättar att man i dagsläget har rekryterat lite drygt hälften av behovet, eller 560 av 1 000.
– Vi tycker att det går riktigt bra och vi ligger till och med före planen. Dock kommer vi från en bottenplatta där vi gärna ser att fler borde söka sig till ingenjörsutbildningar. Vi har stora utmaningar inom specifika nischområden där det finns ett begränsat antal personer som läser det, så då är det svårt när de är attraktiva. Exempelvis letar vi efter ASIC/FPGA-kompetens, och de med specialkunskap inom mjukvaruutveckling som embedded systems, säger Anki.
Efter ett år ligger man före i rekryteringsplanen, men om Ericsson fick bestämma så skulle det gå snabbare.
– Vi vill öka tempot eftersom vi är med och driver 5G-utvecklingen. Så då är det otroligt viktigt att vi har personal. Vi har hunnit långt i att hitta bra kompetens inom forskning och utveckling. Men vi vill fortsätta och har som mål att vara en extremt starkt och kompetent forskningsenhet inom hela Ericsson, säger hon.
Läs mer:
Majoriteten av de nya tjänsterna rör radio och mjukvaruutveckling – och Ericsson försöker på alla sätt locka attraktiva förmågor.
– Vi vill ha in både nyexade och erfarna. Det svåraste är att få tag i personer inom vissa nischområden, och med erfarenhet som exempelvis algoritm- och antennkompetens. Mycket handlar om tillgången från universiteten. För oss är det viktigt att vi når ut med vilken häftig teknikresa vi är inne på och vad vi kan erbjuda, säger hon.
Men det är inte enbart på träffar med universiteten som företaget lyckats hitta förmågor.
– En sak som är lite roligt nu är att vi har sett en högre andel med personer som kommit till Sverige relativt nyligen, och de har med sig viss specifik kunskap. Så då har vi haft möjlighet att kunna rekrytera där. En riktig win-win-lösning.
Rekryteringen som görs nu är inte centrerad till någon specifik ort, utan görs enligt Anki proportionerligt. Något som man däremot försöker rekrytera fler av är kvinnor. När Ericsson berättade att man ville nyanställa 1 000 personer – var man tydlig med målsättningen att 30 procent skulle vara kvinnor.
– Vi är inte riktigt framme än, vi är på 29 procent. Men jag tycker att vi gör bra ifrån oss. Vi försöker i olika kanaler att väcka intresset tidigt hos tjejer, säger hon.
Här är spetskompetenserna som enligt Ericsson är utmanande att hitta
Antenna
Algorithm
Embedded Systems
Board Power solutions,
RF ASIC Designer/utvecklare (Radio Frequency Application Specific Integrated Circuit)
RFIC Designer (Radio Frequency Integrated Circuits)
Digital ASIC/FPGA Designer (Field-programmable gate array)