Karriär

Hans Vestberg, Ericsson: ”Måste behålla kvinnorna”

Ny Teknik ställde sex frågor till högste chefen för sex av Sveriges största ingenjörsarbetsgivare.

Publicerad

1. På vilket sätt jobbar ni aktivt med att rekrytera fler kvinnliga ingenjörer?

2. Vad blir bättre med fler kvinnliga ingenjörer?

3. Hur stor andel kvinnliga ingenjörer har företaget i dag?

4. Vad har ni som mål?

5. Var sitter motståndet?

6. Hur ska industrin locka fler unga kvinnor till att bli ingenjörer?

Hans Vestberg, vd och koncernchef för Ericsson.

Andel kvinnor i styrelse: 6/18. Andel kvinnor i ledningsgrupp: 4/13.

1. Vi har idag ett antal initiativ som syftar till att öka andelen kvinnor på Ericsson, både direkt kopplat till rekryteringssituationen, men även för att på längre sikt öka intresset för ICT-branschen.

Internt på Ericsson har vi till exempel inrättat ett globalt mångfaldsråd där chefer från alla våra regioner deltar och arbetar för att öka mångfalden i bolaget. Alla medlemmar av ledningsgruppen har mål kopplade till mångfald och är mentorer för en högpresterande kvinnlig anställd. Vi har även anordnat en global jämställdhetskonferens, där anställda från alla delar av världen deltog.

Kopplat till rekryteringsprocessen har vi vidtagit ett antal riktade åtgärder. Exempelvis har våra rekryteringskampanjer krav på att särskilt fokusera på kvalificerade kvinnliga kandidater och vi har en nära dialog med våra rekryteringspartners för att de ska förstå vikten av mångfald. Bland våra program för nyanställda är jämställdhet en viktig del och vi ser till att högpresterande nyanställda kvinnor har tydliga utvecklingsplaner, så att vi kan behålla dem i företaget.

2. Vi tror att de bästa teamen är de med mångfald. De är högpresterande, innovativa och för samman olika perspektiv och erfarenheter, vilket leder till ökad kreativitet. Att ha en jämn könsfördelning är självklart en viktig del av denna mångfald.

3. Globalt sett är idag ca 22 procent av alla Ericsson-anställda kvinnor.

4. Ericssons jämställdhetsmål för 2020 är att 30 procent av alla ledare och anställda ska vara kvinnor, vilket är en utmaning i den traditionellt sett mansdominerade ICT-branschen.

5. En stor utmaning är att rekryteringsbasen, det vill säga personer med en ingenjörsutbildning, är snedfördelad. Det innebär naturligtvis att vi i branschen måste jobba ännu hårdare för att öka intresset för ingenjörsyrket och ICT-branschen bland unga kvinnor, men också att vi måste bli bättre på att behålla kvinnorna i våra organisationer.

Sen är det självklart även så att vi måste prioritera att driva förändring och det börjar från toppen, med mig och min ledningsgrupp.

6. Vi måste jobba aktivt på olika fronter, både för att öka intresset för ingenjörsutbildningar och i vårt fall för ICT-branschen. På Ericsson stöttar vi till exempel initiativ som Introduce a Girl to Engineering och Introduce a Girl to ICT.