Karriär

Fem tecken på att du är arbetsnarkoman

Raka vägen till utbrändhet? Foto: imageBROKER/REX

Alltid på jobbet och ständigt upptagen. Det är typiskt beteende för arbetsnarkomaner. Men extremt hårt arbete leder inte alltid till de bästa resultaten. Istället kan det vara raka spåret mot utbrändhet.

Publicerad

Business Insider har i en artikel gått igenom fem skillnader mellan arbetsnarkomaner och högpresterande personer med utgångspunkt i ett Linkedin-inlägg av föreläsaren och tidigare arbetsnarkomanen Jullien Gordon.

Här är de vanligaste tecknen på att du kanske inte når toppresultat trots att du ständigt jobbar:

Du har svårt att prioritera

Arbetsnarkomaner har svårt att skilja mellan vilka arbetsuppgifter som måste prioriteras och vad som kan vänta. En person som presterar på topp arbetar visserligen hårt, men förstår bättre hur tid och energi ska disponeras.

− En arbetsnarkoman arbetar hårt på ett ohållbart sätt och känner sig olycklig och utbränd, menar Gordon.

Du söker bekräftelse från andra

Medan arbetsnarkomaner ständigt försöker få bekräftelse och godkännande av överordnade och kollegor, vet högpresterande människor sitt värde och gör regelbundna utvärderingar av sig själva för att kunna förbättras.

Du är upptagen hela tiden

Personer som presterar bra är fokuserade på resultaten. De planerar och skräddarsyr sin tid för att säkra att de viktigaste arbetsuppgifterna blir utförda. Motsatt beteende för en arbetsnarkoman är att fylla varje tidslucka med jobb eftersom de känner sig osäkra om de inte gör någonting, menar Gordon. Det här beteendet innebär ofta att andra väljer hur tiden används.

Du kan inte sätta stopp

Högpresterande människor har en tydlig uppfattning om vad framgång är, och vilket arbete som krävs för att nå dit. Arbetsnarkomaner är däremot mer fokuserade på att maximera allt. Då hamnar fokus lätt på att man inte räcker till, tiden är för knapp eller att bra stöd saknas.

Du tar inte hand om dig själv tillräckligt

Personer som presterar på topp sätter sig själva först eftersom de tillåter dem att hjälpa andra högre upp. Arbetsnarkomanen sätter däremot alltid andras behov först.

− Även om de har goda intentioner, bränner de egentligen bara ut sig själva. Och självklart är utbrändhet inte bra för någon, säger Gordon.