Karriär

Egen chatrobot blev vägen till drömjobbet

Maria Blomberg.
Maria Blombergs chatrobot.
Maria Blombergs chatrobot. Foto: Skärmdump

För nyutexaminerade ingenjören Maria Blomberg var det inte riktigt den räkmacka hon trott att få jobbet hon ville. Så hon utvecklade en chatbot där arbetsgivare kan ställa frågor och få svar om vem hon är.

Publicerad

I februari var Maria Blomberg färdig civilingenjör i industriell ekonomi, och de flesta av studiekamraterna har börjat jobba som managementkonsulter.

Men Maria Blomberg, som också har en interactive art director-utbildning på Hyper Island i bagaget, ville få mer användning av sin kreativa sida, gärna i teknikens framkant. Och då finns inga utstakade karriärvägar, visade det sig. Hon gick på en del intervjuer men den typen av jobb hon sökte gick oftast till mer seniora personer.

– Folk hade ju sagt att jag har så bra utbildning och cv, så jag tänkte naivt nog att det skulle gå enklare att få det jobb jag ville ha.

Hon tog lite kontakter men det fungerade inget vidare, och det dröjde ett tag innan hon började använda sitt nätverk på allvar.

– Jag har alltid tänkt att nätverk består av personer i kostym som man har träffat en gång på ett nätverksevent och som finns på Linkedin. Men för mig har det bästa nätverket varit mina närmaste vänner. Det var först när jag bad dem om hjälp som det lossnade.

Utvecklade en chatrobot

Det var då hon fick idén att utveckla en chatrobot. Konversationsgränssnitt intresserar henne och exjobbet handlade om röststyrning. Efter drygt en vecka var den klar och utlagd på Linkedin.

Genom chatroboten kan arbetsgivare prata med Maria Blomberg och få förprogrammerade svar om hennes utbildning och erfarenheter. Den kommer också med förslag på frågor och erbjuder att mejla ytterligare material.

– Frågorna tog jag från anställningsintervjuerna jag varit på. Allt eftersom jag har fått nya frågor i chatroboten har jag justerat svaren så att de passar ännu bättre.

Ledde till anställningskontrakt

Hon fick snabbt mycket positiva reaktioner både från kompisar och från rekryterande företag. Över 700 personer har varit inne i chatroboten och intervjuat, och ytterligare drygt 50 har hon haft personlig kontakt med.

I veckan skrev hon på ett anställningskontrakt.

– Jag börjar som marknadsföringschef på företaget Minut, som utvecklar en tjänst för säkerhet i hemmet utan kameror och övervakning i hemmet. Det känns riktigt spännande!

Måste nå ut i bruset

På arbetsmarknaden blir det allt viktigare att paketera sig själv som en produkt som kan bli bedömd på bara några sekunder, påpekar hon.

– Det gäller att höras i det otroliga brus som är. I början när jag sökte jobb presenterade jag mig lite flummigt. Det här är Maria Blomberg och det här kan jag, men jag kan också tänka mig att jobba med det här.

Men efter att tag anpassade hon sig mer till att rekryterare har så begränsad tid för varje sökande.

– Jag definierade mig själv tydligare och sa i stället jag heter Maria Blomberg och jag är kreativ, affärsinriktad och driven, intresserad av digital utveckling.

Tips: prioritering för jobbsökande

För att ha en fast linje i sitt jobbsökande tipsar Maria Blombergs om att göra en prioriteringslista på det man anser vara viktigast på ett jobb. Så här ser hennes lista ut:

1. Att kunna vara mig själv. Jag har svårt att spela någon jag inte är.

2. Att vara på ett spännande ställe där jag utmanas och ifrågasätts.

3. Att det är en hälsosam och snäll arbetsplats där medarbetarna inte överarbetas.