Karriär
Danmark skriker efter svenska ingenjörer
En gigantisk satsning på järnvägar, broar och sjukhus gör att Danmark behöver 1 600 nya bygg- och anläggningsingenjörer. Svenskar är mer än välkomna.
Nyligen blev det klart att Danmark satsar 28 miljarder danska kronor på en ny järnväg. Det handlar bland annat om sträckan Köpenhamn-Aalborg.
-Det bygget börjar om två, tre år, säger Fin Krogh Jørgensen, chefskonsult på IDA, den danska motsvarigheten till Sveriges Ingenjörer i Danmark.
Men det finns redan flera stora byggprojekt på gång i Danmark. Det handlar om investeringar på 250 miljarder danska kronor fram till 2025. Bland annat i tre supersjukhus, en bro mellan Tyskland och Danmark, samt en ny motorväg.
-Flera av projekten har redan börjat. Just nu finns det ingen arbetslös anläggningsingenjör i Danmark, säger Fin Krogh Jørgensen.
Den stora satsningen gör att Danmark nu skriker efter ingenjörer.
-Vi behöver ungefär 1 000 nya ingenjörer om året. Och behovet kommer att vara som allra störst de närmaste fem, sex åren. 2015 räknar vi med att det behövs 1 600 nya ingenjörer.
Även off shore-industrin, både olja och vindkraft, har behov av ingenjörer i Danmark, enligt Fin Krogh Jørgensen.
Är språket ett problem för svenskarna?
-Nej. Det brukar det inte vara. Flera av entreprenörerna är dessutom från andra länder än Danmark. Så språket är ofta engelska.
-Det finns ju redan många svenska som pendlar till Köpenhamn. På parkeringen utanför vårt kontor är säkert en fjärdedel av bilarna från Sverige.
Hur ser lönenivån ut?
-Det varierar förstås. Men generellt brukar man säga att lönenivån är 30 procent högre i Danmark än i Sverige. Men det är förstås även andra saker som påverkar, skatter och avgifter, säger Fin Krogh Jørgensen.