KARRIÄR

Anställda går av sitt skift vid Northvolts fabrik i Skellefteå. Arkivbild.

Bekräftat: 338 Northvolt-jobb i Skellefteå ska bort

Nu står det klart att 338 tjänstemän och ingenjörer får lämna Northvolt i Skellefteå, enligt fackliga uppgörelser med den krisdrabbade batteritillverkaren. Det kommer ovanpå de som tidigare tvingats lämna bolaget i Västerås och Stockholm.

Publicerad Senast uppdaterad

Både Unionen och Sveriges Ingenjörer beskriver den slutliga uppgörelsen som något bättre än hur det såg ut när förhandlingarna inleddes.

- Det är något färre än vad vi såg framför oss. Det handlar om att vi kunde hitta en del ställen dit anställda kunde omplaceras, vilket påverkade totalsiffran, säger Shaneika Jeffreys, vice ordförande för Unionen på Northvolt Ett i Skellefteå.

Hård tidspress

Hon tillägger att förhandlingarna ägt rum under hård tidspress.

- Men jag kan försäkra er om att vi har gjort allt vi kunnat för att detta görs på ett korrekt sätt: snabbt men bra. Detta är viktiga beslut och vi har varit väldigt noga att alla lagar och regler har följts, säger Jeffreys.

Uppgörelserna för tjänstemän och ingenjörer verksamma i Skellefteå blev klara på tisdagen.

Fördelat på fackförbunden blir det 180 tjänstemän som omfattas av Unionens avtal som sägs upp i Northvolt Ett (endast Skellefteå). Därtill sägs 158 som arbetar mot det konkurssatta Northvolt Expansion upp – av dessa finns 20 i Stockholm, 14 i Västerås och 124 i Skellefteå.

Unionen har inför de uppsägningar som nu görs 900 medlemmar i Skellefteå och totalt 1 400 i hela Northvoltkoncernen.

Jeffreys säger att hon ser hur Northvoltledningen nu anstränger sig hårt för att säkra jobben för de som blir kvar.

- Finansiellt jobbar bolaget väldigt hårt så att de anställda som finns kvar känner sig säkra – allihop. Bolaget gör allt de kan för att vi ska ha kvar förtroendet för arbetsplatsen, säger hon.

IF Metall inte klara

Bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är det drygt 70 som varit verksamma i Skellefteå som får gå, som kommer ovanpå de nästan 80 som tidigare sagts upp i Västerås och Stockholm, enligt Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Uppsägningarna av tjänstemän och ingenjörer ingår i det stora varsel på 1 600 anställda som Northvolt lade i september.

IF Metall, som har tusentals medlemmar som jobbar på Northvolt, är ännu inte klara med sina varselförhandlingar, enligt Lena Lundgren, samordnare på IF Metall.