INDUSTRI

Northvolts vd Peter Carlsson.

Nu har krisdrabbade Northvolt betalat stora skulden till Skatteverket

Krisdrabbade Northvolt har köpt sig lite andrum genom att betala det som bolaget var skyldigt Skatteverket. Någon långsiktig lösning på batteritillverkarens finansiering är dock inte på plats ännu. Och hos Kronofogden samlas stora Northvolt-räkningar på hög.

Publicerad Senast uppdaterad

”Vi har redan betalat skatten, som vi sa förra veckan att vi skulle göra”, skriver bolagets presschef Matti Kataja i ett sms till TT.

”Som jag sagt tidigare hoppas vi att vi kommer att kunna dela med oss av mer information så snart som möjligt när det gäller finansieringen”, skriver Kataja.

Detta sedan han i förra veckan sagt att Northvolt gjort "betydande framsteg" i förhandlingarna med ägare, långivare och kunder om finansieringen av verksamheten framåt.

Förhandlar om miljarder i stöd

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska siktet vara inställt på att dra in 200 miljoner euro (cirka 2,3 miljarder kronor) och enligt nyhetsbyrån Bloombergs källor ska muntliga löften om 150 miljoner euro redan vara på plats.

Fristen för att betala Skatteverket – moms, arbetsgivaravgifter och skatt för sex bolag i koncernen på totalt 287 miljoner kronor – gick ut på måndag. Hade detta inte betalats hade Northvolt tvingats ansöka om konkurs eller rekonstruktion för att skydda styrelseledamöter från att bli personligt betalningsansvariga.

Northvolt har tillsammans med fem av dotterbolagen omkring 360 miljoner kronor i obetalda räkningar noterade som betalningsförelägganden hos Kronofogden. Merparten av detta, 278 miljoner, är försenade betalningar som konkursade Northvolt Ett Expansion skulle ha gjort.

Har varslat 1 600 anställda

Parallellt med förhandlingarna om nya batteriordrar, lån och nytt kapital förhandlar Northvolt med fackliga företrädare om de nedskärningar på 1 600 anställda som bolaget varslade om i september – varav majoriteten i Skellefteå.

En uppgörelse väntas på den fronten vara klar i veckan.

– Någon typ av uppsägningar kommer det att bli, säger Lena Lundgren, lokal samordnare på fackförbundet IF Metall.

IF Metall har omkring 2 000 medlemmar på Northvolt och har förhandlat om hur neddragningen ska genomföras sedan slutet av förra veckan. Sveriges Ingenjörer och Unionen har också många medlemmar hos Northvolt som berörs.

Northvolt har sedan varslet lades i september även pausat en rad stora projekt och har även ansökt om konkurs för dotterbolaget Northvolt Ett Expansion, med flera miljarder i skulder.