INNOVATION
Nej det är inget skogsrave – självlysande däggdjur vanligare än man tidigare trott
125 däggdjur visade sig vara fluorescerande.
Travouillon et al/ Royal Society Open Science
En forskargrupp har upptäckt att 125 olika däggdjur skiner under ultraviolett ljus. Fluorescensens funktion är dock fortsatt okänd.
Ett forskarlag har undersökt däggdjur med hjälp av ultraviolett ljus (UV-ljus). Djuren som undersökts i jakt på fluorescens tillhör Western Australian Museums samling.
Fluorescens är processen där ett ämne, till exempel ett protein, på en organism absorberar ljus för att sedan stråla ut det med längre våglängd. I studien som publicerats av The Royal Society undersöktes 125 arter, alla visade på fluorescens.
Varför däggdjur har denna egenskap är fortfarande oklart enligt forskarna, men det kan vara för att synas bättre och kunna ge visuella signaler. Detta skulle särskilt hjälpa nattaktiva djur.
Rosa igelkottar och lysande hermeliner
Resultaten från studien går i linje med tidigare forskning. Ett tidigare internationellt samarbete med forskare från bland annat Naturhistoriska riksmuseet har sett att igelkottars päls uppvisar nyanser i rosa och rött när de belyses med UV-ljus.
Den tidigare forskningen som utöver igelkottar bland annat undersökte fjällrävar, skogsharar och hermeliner hittade också orsaken till ljuseffekten. Forskarteamet drog slutsatsen att det var däggdjurens avfallshantering av ämnet porfyrin, en byggsten för viktiga proteiner hos däggdjur, som orsakade skenet.