Karriär
Här är företagens svar om chefsuppropet från #teknisktfel
Ny Teknik har frågat några av Sveriges största teknikföretag hur de agerar efter #metoo-uppropet. Foto: TT
Satsning på chefsutbildning och en visselblåsarfunktion – det är några av sakerna som gruppen bakom #teknisktfel nu kräver. Ny Teknik har frågat några av Sveriges största teknikföretag hur de agerar.
I veckan gick gruppen bakom teknikbranschens upprop #teknisktfel ut med en ny publicering, där chefens roll är i centrum.
I en debattartikel kräver gruppen att teknikbranschen ska genomföra flera åtgärder: Nolltolerans på arbetsplatser av sexuella trakasserier, övergrepp och sexistisk jargong, en visselblåsarfunktion för anonym anmälan och en utbildningssatsning för chefer om deras ansvar att utreda sexuella trakasserier.
– Sverige är i framkant när det gäller teknik, vi borde kunna vara i framkant när det gäller jämställda företag också, sa Linda Rydén, civilingenjör och initiativtagare till #teknisktfel.
Ny Teknik har ställt frågor till några av Sveriges största teknikföretag, som Volvo Group, Scania, NCC, Ericsson och Sweco.
Flera av dem uppger att de har vidtagit åtgärder efter höstens #metoo-upprop.
– Vi har tagit fram ett komplett paket när det gäller de här frågorna. Lärande, information och ett arbetssätt för att stödja våra chefer i hur de ska jobba med de här frågorna. Det implementerar vi i hela vår verksamhet, säger Åsa Bergman, vd för Sweco
– #Metoo har fått oss att sätta än större fokus på frågan men vi är på intet sätt klara, säger Eva Fiskáare, ÅF.
Även om flera av företagen uppger att de har arbetat med frågan om sexuella trakasserier tidigare har uppropen gjort avtryck.
– Aldrig tidigare har strukturella problem av detta slag synliggjorts så tydligt i olika branscher, även vår. Vi har tagit stort intryck av vittnesmål som framkommit genom #metoo, säger Sofia Vahlne, Scania.
Byggbolaget NCC går ut bland medarbetarna och informerar om möjligheten att anmäla sexuella trakasserier genom en visselblåsarfunktion.
– Vi har informerat mycket tydligare att det här inte är acceptabelt beteende och också upplyst hur man anonymt kan agera om man känner sig utsatt. Bakom det här ligger en enorm rädsla från dem som lämnar uppgifterna att det kommer att ge negativa konsekvenser för dem. Därför har vi jobbat med att se till att vi har ett system för visselblåsare som garanterar att vi i allra möjligaste mån skyddar uppgiftslämnare. Där har vi vårt största problem, säger Gunnar Bäckström, group compliance officer.
Av de som Ny Teknik har kontaktat har Volvo Cars valt att ge ett standardiserat mejlsvar, och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen vill inte svara på frågor alls, med hänvisning att det pågår samtal med fackförbunden.
---
Läs svaren från fler svenska teknikjättar här:
Över 1 930 har skrivit under
Uppropet #teknisktfel publicerades första gången den 20 november i Dagens Nyheter. Antalet som skriver under har kommit upp i över 1 930 kvinnor.