Hållbar industri

Tunnelchef: Byggbranschen behöver Toyota

Bengt Toolanen var vd för Vattenfallägda Kraftbyggarna 1987-1994 och en de ansvariga när tunnelborren Hallborr inte kom längre än 13 meter in i berget och fick backas ut.

Publicerad

I dag är han skogsbonde och nybliven teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet på avhandlingen "Lean Contracting".

Finns det någon koppling mellan tunnelfiaskot och din avhandling?

- Ja, utan tvekan. Misslyckandet med upphandlingar och processtyrning i det projektet, liksom i många andra, är själva kärnan i min avhandling. Om upphandlingsmodellen i Hallandsåsen från början utformats enligt min modell skulle samverkan och förtroendet ha varit klart bättre. Vi hade kunnat lägga ner all energi på det som var bäst för projektet, i stället för att misstro och puckla på varandra. Jag tror att tunneln kunde ha varit färdig sedan flera år tillbaka, kanske åtta miljarder billigare än de 10,5 miljarder man nu räknar med.

Vad går dina metoder ut på?

- Se till exempel hur Toyota och Scania, drivna av "lean thinking", samarbetar med sina leverantörer och engagerar allas kunnande och kompetenser. Det är byggt på långvariga relationer och förtroende.

- I bygg- och anläggningsbranschen bör exempelvis entreprenörer, installatörer och konsulter samverka med kunden redan i projekterings- och konstruktionsstadierna för att tillsammans utforma projektet.

Några exempel där det fungerar på det sättet?

- Det bästa jag känner till är i USA. Ett projekt för cirka 40 miljarder kronor som ger goda resultat och där man in princip tillämpat "lean contracting".

I avhandlingen skriver du ibland om begreppet "Lean Construction", ibland om "Lean Contracting". Vad är skillnaden?

- De överlappar varandra. Med "Lean Contracting" trycker jag mera på kontraktsfasen, som styr relationerna i ett projekt.

Hans Dahlquist