Automation Student premierar examensarbeten inom automation och produktionsteknik. Tävlingen arrangeras för tredje gången av Automation Region i samarbete med Svensk Automation och fackmässorna M.A.X. och Processteknik & Scanautomatic där vinnaren utses.
Vinnaren belönas med 10 000 kronor.
Juryn består av Johan Hallén, Westinghouse Electric Sweden, Magnus Wiktorsson, Mälardalens högskola, Gunnar Lindstedt, Lunds tekniska högskola, Mikael Sandberg, Addiva Research & Development, Pia Nyzell, Scanautomatic och Patrick Fredriksson, PF konsult.
Ellen Lindewall, Högskolan i Halmstad:
Tetra Recarts maskin TPR1 tillverkar kartongbaserade förpackningar i tre olika storlekar; 340 ml, 390 ml och 500 ml. För att ställa om maskinen mellan volymerna krävs både justeringar och byte av hela enheter, vilket är tidskrävande och kostsamt. Arbetet tar avstamp i lämpliga teorier och verktyg – bland annat inspirerade av lean production – för att korta omställningstiden. Arbetet visar på vilka delar som berörs av volymomställning och tidskritiska moment identifieras. I resultaten ingår ett förslag på en ny, effektivare arbetsprocess samt en utredning om hur många operatörer som lämpligast medverkar i omställningen av maskinen.
Johan Nohlert, Chalmers tekniska högskola:
Examensarbetet, som utförts i samarbete mellan Astra Zeneca R&D i Mölndal, presenterar en mätteknik för övervakning av farmaceutiska tillverkningsprocesser.
Med hjälp av mikrovågssensorer kan resonansfrekvenser mätas och användas för att beräkna exempelvis fuktinnehåll eller rumsfördelning av materialet i processen.
Examensarbetet involverar modelleringsarbete varvat med mikrovågsmätningar på en verklig process under realistiska förhållanden.
Resultaten är lovande och indikerar att mättekniken kan användas för övervakning av farmaceutiska processer samt i liknande applikationer i annan processindustri.
Marina Rantanen, Kungliga Tekniska högskolan:
Teater handlar inte enbart om skådespel utan involverar också en hel del teknik.
Marina Rantanens examensarbete är utfört på scenteknikföretaget Visual Act, där uppdraget har varit att utveckla en drivenhet till ett autonomt vagnssystem för hantering av tung dekor. Arbetet inkluderar bland annat utredning om ett reglersystem och konstruktion av en prototyp i stål. Teori och tester visar att det nya drivsystemet ger såväl bra köregenskaper som god lastförmåga. Dessutom har den fysiska storleken komprimerats i jämförelse med tidigare versioner av systemet.