INDUSTRI

Tuffa besked från Northvolts ledning. Arkivbild.

Northvolt-vd under mötet: ”Ytterligare smärtsamma beslut”

Det kommer att komma fler smärtsamma beslut. För sättet Northvolt ”konsumerar kapital” i nuläget är inte hållbart. Det sade vd Peter Carlsson vid ett personalmöte, enligt tidningen Norran.

Publicerad Senast uppdaterad

Unionen-klubben har haft en första förhandling med företagsledningen.

– Vi har gått igenom det ekonomiska läget för företaget. Och det jag kan säga är att det är väldigt ansträngt just nu, säger Victor Matinlassi, ordförande för Unionen-klubben på Northvolt i Stockholm, till TT.

Några konkreta besked om hur många som behöver lämna företaget har han ännu inte. Men bilden är att det brådskar med besparingar.

Även om måndagens besked att Northvolt drar kraftfullt i bromsen är smärtsamt för de anställda, kom det inte helt oväntat. Batterijätten har länge dragits med problem i sin uppstartsfas.

Produktionen har gått knackigt. Kunder, bland annat lastbilskoncernen Scania, har klagat på uteblivna leveranser. Och hela tiden blöder Northvolt enorma summor pengar, varvid bolaget ständigt måste ta in mer medel från ägarna.

Det var bland annat det som Peter Carlsson syftade på när han vid ett internt möte med personalen talade om: att sättet man "konsumerar kapital" inte är hållbart.

Turbulens för väntar Northvolt

Sparprogram har nu sjösatts, satsningar läggs i malpåse, bland annat enheten som tillverkar anodmaterial vid fabriken i Skellefteå stängs ner, åtminstone temporärt.

– Jag måste också säga, tyvärr, att vägen framför oss även kommer att vara en turbulent väg för Northvolt. Vi är tvungna att ta ytterligare beslut som är smärtsamma, för att säkra företagets långsiktiga lönsamhet, ska han ha sagt i ett möte till personalen på måndagseftermiddagen enligt tidningen Norran.

Ägaren och storkunden Scania är en av de drabbade av Northvolts problem.

- Vi har en jättenära dialog med Northvolt, säger Erik Bratthall på Scanias pressavdelning.

Men lastbilstillverkaren vill inte kommentera mer än så, om exempelvis hur leveranserna av batterier går just nu.