Hållbar industri
Huvudets storlek har betydelse
Golfproffset Jesper Parnevik har spelat golf i 30 år - och han har varit med om en otrolig evolution i klubbornas beskaffenhet. Nu är klubborna tre gånger så stora och hälften så tunga.
När Jesper Parnevik började spela golf som 15-åring använde han en träklubba som vägde runt ett kilo. Sedan dess har kompositmaterialen halverat vikten, trots att klubbhuvudena är tre gånger större.
<p>Det gör att både proffsgolfare som Jesper Parnevik och amatörer på den lokala golfklubben slår längre, utan att det går åt skogen:</p> <p>- Större huvud ger också större sweetspot (den bästa träffytan). Därför kan spelarna ta i mycket mer och ändå få en bra träff, säger Jesper Parnevik.</p> <p>Materialutvecklingen inom golf tog fart för 20 år sedan. Först ersattes solida träklubbor med ihåliga stålklubbor, som fördelade vikten i klubbhuvudet längs kanterna. Sedan kom kompositer och skaft i kolfiber.</p> <p>Nu blir det allt vanligare med en extremt hård och hållbar variant av titan, som gör att klubbhuvudets väggar kan vara mycket tunna. </p> <p>Konstruktionen ger en så kallad trampolineffekt: klubbhuvudet sviktar något mer vid bollträff än en traditionell driver.</p> <p>Professionella golfare kan i dag slå uppåt 300 meter, med en precision som skulle ha varit helt otänkbar för femton år sedan.</p> <p>- Golf är i dag mer en kraftsport än en finessport, säger Jesper Parnevik.</p> <p>- Det pratas mindre om teknik och mer om längd.</p> <p>Nästa steg i utvecklingen är drivers där man kan byta tyngder på olika ställen på klubborna för att få olika skruv på slagen.</p> <p>- De nya materialen kompenserar sämre teknik. Men bara till en viss gräns. Bra spel utgår fortfarande från ditt huvud - inte klubbans...</p>
Sveriges bästa manliga proffsgolfare
Namn: Jesper Parnevik.
Ålder: 45.
Antal år som proffsgolfare: 24.
Främsta meriter: som bäst rankad som nummer 7 i världen (2000). Han har varit nära att som förste svensk vinna British Open 1994 och 1997.