HÅLLBAR INDUSTRI

Kan vi få storskalig algodling i Sverige? – ”Mycket låg klimatpåverkan”

Brunalgen sockertång.

Om algodling blir en betydelsefull svensk näring kan mycket vinnas. Men mycket måste lösas för att det ska bli verklighet, enligt Friederike Ziegler som forskar på hållbar sjömat hos Rise.

Publicerad Senast uppdaterad

På senare år har en rad tång-odlare etablerat sig på Västkusten. Förutom Nordic Seafarm finns Scandinavian Seaweed Company, Ten Island Seafarm och Kobb AB. 

– Det är väldigt intressant att den här verksamheten börjar växa fram. Det finns goda förutsättningar att odla mycket mer i svenska vatten, och det finns ett stort intresse från livsmedelsindustrin, säger Friederike Ziegler på Rise. 

Friederike Ziegler, Rise.

Nyligen avslutade Rise ett projektet om algers roll i ett hållbart livsmedelssystem. Där sammanställdes kunskapsläget om miljöeffekter och näringsinnehåll. 

– Per skördat kilo har algodling mycket låg klimatpåverkan, och i vissa avseenden positiv miljöpåverkan. Men sedan tillkommer ju algernas processering i land. Man måste se på hur mycket energi, och vilka typer av energi, som används om man inte ska ”äta upp” de positiva effekterna, säger Friederike Ziegler. 

När det gäller näringsinnehållet måste man fråga sig ”vilken roll algen ska spela på tallriken”, som Friederike Ziegler uttrycker det. 

– Tänker man sig att algerna ska ätas som sallad, som protein eller som krydda? Vi behöver studera närmare vilka ämnen råvaran innehåller, hur kroppen tar upp dem, och hur näringstillgängligheten påverkas av processering. Det här är en helt ny livsmedelsingrediens i vår del av världen, det krävs mer kunskap för att integrera den. 

Det sistnämnda gäller både livsmedelsindustrin och myndigheterna. 

Råvaran kommer i land under en kort tidsperiod på våren, och måste tas omhand snabbt. Resten av kedjan, med hantering och proccessmetoder, måste utvecklas. Och som med varje ny sektor är regelverken inte anpassade.

– Men storskalig algodling i Sverige skulle kunna tillföra mycket, tror Friederike Ziegler. 

– Den stora vinsten skulle ju vara om odlade alger i viss mån kan ersätta livsmedel eller andra produkter som har högre klimatavtryck, säger hon. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.