Fordon
Vad är egentligen ett signalfel?
Ett signalfel är inte ett fel i signalstolpen, som många tror utan signalen rött visar att det är fel i anläggningen bortom signalen.
TT
En trasig glödlampa, tåg med okänd position eller blixtnedslag. Här är felen bakom signalfelen.
"Stopp i trafiken på grund av signalfel". Luttrade tågresenärer har hört kommentaren till leda vid den senaste tidens tågkaos. Men vad ligger egentligen bakom alla signalfel? Ny Teknik ställer fem frågor till Anders Lindahl på KTH Järnvägsgruppen.
Vad är ett signalfel?
– Många tror att det är ett fel i signalstolpen, men så är det inte alls. Vid ett signalfel visar signalen rött därför att det är fel i anläggningen bortom signalen. Det kan till exempel bero på en trasig växel, ett urspårat tåg, ett ställverk som gått sönder efter ett blixtnedslag eller ett fel i spårledningssystemet som håller reda på tågens position.
Hur kan det bli fel i tekniken som håller reda på var tågen finns?
– För att hålla reda på var tågen befinner sig så ligger det en elektrisk potential mellan höger och vänster räl. Den ena rälen är jordad och har potentialen 0 volt, medan den andra rälen har en potential på cirka 5 volt.
– När ett tåg passerar så kortsluter hjulaxeln spänningen och potentialskillnaden mellan rälerna försvinner. På så vis vet man att ett tåg befinner sig på en viss sträcka, en så kallad spårledningssträcka. Hela järnvägsnätet är indelat i sådana spårledningssträckor på upp till 2,5 km. För att skilja sträckorna åt så håller den spänningssatta rälen antingen plus 5 volt eller minus 5 volt. För att separera sträckorna ligger en isolering mellan sträckorna. Problemet är att när rälen är sliten så kan isoleringen kortslutas. Ett sådant spårledningsfel ger också ett signalfel.
Finns det smartare sätt att positionera tågen?
– De senaste åren har man diskuterat att positionera tågen med hjälp av gps. Det ställer väldigt höga krav på noggrannhet och säkerhet. En kritisk situation är till exempel när två tåg möts på varsitt spår på sträckor med dubbelspår. Då befinner de sig bara två-tre meter ifrån varandra och systemet måste kunna skilja tågen åt. Den tillförlitligheten är ännu inte uppnådd.
Kan signalfelet vara ett fel i själva signalstolpen också?
– Jo, när en glödlampa i stolpen går sönder så ska signalen gå till ett säkrare tillstånd och slå om till rött så att tågen stoppas. Om den röda glödlampan går sönder så kallas det för svart signal, och det betyder också att tåget ska stanna.
Än så länge används glödlampor i stolparna med det pågår tester för att ersätta dem med led-lampor som har längre livslängd.
Lokföraren kan få tillstånd från trafikledningen för att rulla förbi en svart eller röd signal om trafikledningen bedömer att det kan göras utan risker. Men med restriktioner som låg hastighet.
Har det varit ovanligt många signalfel på sistone eller känns det bara så?
– De senaste åren har det varit en markant ökning av olika typer av fel, exempelvis fel i signalsystemet, kontaktledningsfel och växelfel. Orsaken är att anläggningen är så sliten och överutnyttjad. När järnvägen används mer och mer så är det dessutom svårt och trångt att få tid att renovera, bygga nytt och bygga om.
– Det som behövs för att komma till rätta med problemen är både mer pengar och att kompetensförsörjningen säkras. Trafikverket lägger ut många uppdrag på konsulter men det krävs även intern kompetens. De närmaste åren väntar stora pensionsavgångar samtidigt som det behövs allt mer personal för att åtgärda problemen. Så det gäller att slussa in nya kunniga personer.