Säkerhetssystemet körfältsassistans, lane departure warning, innebär att en kamera följer vägmarkeringarna och varnar om bilen omotiverat lämnar körfältet. Foto: Volvo Personvagnar
Om alla bilar utrustas med system som varnar när bilisten oavsiktligt lämnar sitt körfält kan 30 liv räddas i den svenska trafiken varje år. Det visar en ny studie.
Simon Sternlund, trafiksäkerhetsforskare på Trafikverket, har undersökt hur många olyckor som Volvobilar med så kallad körfältsassistans har varit inblandade i åren 2007-2015 och jämfört med Volvobilar utan systemet. Totalt ingick drygt 1 850 bilar i studien.
Körfältsassistans är ett säkerhetssystem där en kamera läser av sidolinjerna och varnar föraren om bilen omotiverat lämnar filen. Varningen görs antingen genom ljud eller vibrationer i ratt eller säte.
Systemet kallas för lane departure warning på engelska och ska enbart varna om föraren lämnar körfältet utan någon aktiv styrning eller utan att använda blinkers.
Tekniken dök upp på bilmarknaden som tillval för drygt tio år sedan. Lexus, Citroën och Volvo var tidigt ute.
Simon Sternlund Foto: Priscilla Borg
Många nya bilar förses redan med körfältsassistans. Det finns till exempel som standard i flera av Volvos 2016-årsmodeller. Även BMW, Volkswagen, Kia och Toyota har satsat på tekniken.
– När det gäller 2016 års nya bilar har ungefär hälften av modellerna körfältsassistans, antingen som tillval eller standard, berättar Simon Sternlund.
Annons
Men från och med nästa år kommer sannolikt ännu fler nya bilar få säkerhetslösningen. Från förra året ger säkerhetsbetygsystemet Euro NCAP nämligen poäng för körfältsassistans.
– Inom en femårsperiod borde denna utrustning vara standard i så gott som alla nya bilar, säger Simon Sternlund.
Nackdelen med körfältsassistans är att systemet inte fungerar om vägmarkeringarna är täckta av snö eller is. Därför pågår forskning på Trafikverket för att ta fram andra, kompletterande system. Till exempel undersöks om magneter i vägarna eller radarreflektorer vid sidan av vägarna kan användas för att automatiskt hålla bilen i körfältet.
– De ser lovande ut båda två. Vi vill ha överlappande system så att helheten blir robust, säger Simon Sternlund.
Forskningsresultatet ska publiceras i den vetenskapliga tidskriften Traffic Injury Prevention inom kort.