Fordon
Sliprar utan kreosot ska testas i Småland
Trafikverket ska testa sex olika typer av sliprar för att hitta alternativ till träsliprar impregnerade med kreosot. Tanken är att de nya sliprarna ska kunna ersätta enstaka träsliprar som behöver bytas ut.
Kreosot är cancerframkallande men tillåtet att använda som träimpregnering på järnvägssliprar fram till 2018. Därefter ska EU fatta ett nytt beslut.
För att försöka fasa ut kreosoten och stå redo om den blir förbjuden 2018 ska Trafikverket utvärdera sex nya typer av sliprar.
– Det är en arbetsmiljöfråga eftersom våra entreprenörer jobbar med sliprarna i spår. Det är en anledning till att vi vill fasa ut kreosot, säger Malin Kotake, miljöutredare på Trafikverket.
De sliprar som ska testas är tillverkade i trä, betong respektive plast och kommer från sex olika leverantörer. Omkring 500 sliprar från varje leverantör ska monteras på järnvägsspår i Jönköpingstrakten och utvärderas i minst ett år.
– Vi ska se hur lång tid de tar att montera, sedan gör vi styvhetsmätningar i spåret och andra spårlägesmätningar, för att se om det har flyttat sig över tid, berättar Anders Hammar, Trafikverkets specialist på spårkomponenter.
Testet handlar om att hitta alternativ till enstaka impregnerade träsliprar som behöver bytas ut. Då måste de nya sliprarna ha liknande egenskaper som träsliprarna, till exempel att de är eftergivliga.
– Om man skulle stoppa in en väldigt styv sliper i spåret blir det som ett fartgupp, en vägbula i spåret, och det vill vi inte ha, säger Anders Hammar.
I dagsläget finns kreosotimpregnerade träsliprar på ungefär 35 procent av järnvägsnätet, främst på banor med relativt lite tågtrafik.
Betong är den vanligaste typen av sliprar i järnvägsnätet. När ny järnväg byggs eller större upprustningar görs är det betongsliprar som används.
– Betongsliprar funkar om man har bara betong på en sträcka. Man vill ha likadana egenskaper längs hela sträckan och inget som avviker, säger Anders Hammar.
De betongsliprar som ska testas av Trafikverket nu är modifierade för att kunna fungera mer likt träsliprar. Exakt hur kan Anders Hammar inte avslöja eftersom testet omfattas av upphandlingssekretess. Samma sak gäller den typ av träsliper, som är impregnerad med något annat än kreosot, som ska utvärderas.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!