Fordon
London väljer vätgas för sina gröna ambulanser
Batteriet på 92 kWh kombineras med en bränslecell som levererar 30 kW Foto: Ulmeco
Hur kan man säkerställa att en eldriven ambulans aldrig blir stående med tomma batterier? Nu satsar London på en modell som backas upp av en vätgasdriven bränslecell.
Ny Teknik har tidigare skrivit om ett brittiskt projekt där elva dieselfordon konverterades för dubbelt bränsle. Då utförde Liverpool-baserade Ulmeco så kallade "dual-fuel conversions", som innebär att förbränningsmotorer kan köras med en inblandning av vätgas. En eftermonterad enhet distribuerar rätt mängd till motorns insugsgrenrör där gasen blandas med det fossila bränslet.
Bränsleceller förlänger räckvidden
Sedan 2014 har Ulmeco konverterat fordon till vätgasdrift, och nu ska de hjälpa London Ambulance Service NHS Trust med att bli gröna. För ändamålet har man valt att satsa på vätgasdrivna bränslecellsfordon, men batteridrift ska vara ambulansens grundläge. Bränslecellen ska tjäna som en räckviddsförlängare och se till att batteriet alltid är laddat. Det skriver Autocar.
Ulemco räknar med att kunna leverera en prototyp under hösten. Ambulansen är döpt till Zerro, vilket är kort för "Zero Emission Rapid Response Operations". En tank som rymmer åtta kilo vätgas kommer att sitta placerad i taket. Bränslecellen från leverantören Ballard ska leverera 30 kW, tillsammans med ett batteri på 400 volt och 92 kWh.
Tar en last på 900 kilo
Sammantaget ska det ge ambulansen en räckvidd på cirka 32 mil, med en topphastighet på 145 km/h. Fordonet får en kaross i lättviktsmaterial och ett extra lågt chassi – med ett golv som innebär att personalen enkelt kan rulla in patienter. Ambulansen kommer att kunna ta en last på minst 900 kg.
– Målsättningen med projektet är att visa att vi med den kombinerade drivlinan och en lättviktskonstruktion, samt en låg golvdesign stället för att behöva ta med tung lyftutrustning, kan möta viktkraven, säger en talesperson för Ulemco till Autocar.