Fordon
KTH-forskare: Snabbtåg billigare än beräknat
Svensk version av höghastighetståg behöver inte bli så dyrt, menar KTH-forskare. Foto: Alamy
Höghastighetsbanor för tåg kan byggas för under 200 miljarder kronor. Det anser järnvägsforskare på KTH.
Den 25 maj ska KTH:s järnvägsforskare hålla sitt årliga seminarium kring tågutvecklingen. Denna gång ska det handla om de uppmärksammade planerna på att bygga höghastighetsbanor i Sverige.
Under vintern och våren har banorna hett diskuterats. En statlig utredning (Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar) har visat att prislappen för 70 mil kan landa på mellan 190 och 320 miljarder kronor.
Ekonomer och debattörer ifrågasätter om kostnaden står i proportion till samhällsnyttan. Man vill hellre lägga miljarderna på att rusta upp dagens järnväg och bilvägar.
Men KTH:s järnvägsgrupp kommer på seminariet att lägga fram en forskningsrapport som visar att det borde vara möjligt att bygga banorna för under 200 miljarder kronor. Det uppger universitetet i ett pressmeddelande i dag måndag.
Enligt Sebastian Stichel, professor och föreståndare för Järnvägsgruppen, är de kostnader som hittills har redovisats överskattade.
– Vi på KTH Järnvägsgruppen argumenterar för höghastighetsbanor, och anser även att nyttorna med dessa är underskattade. Granskar man de tekniska förutsättningarna så kommer man enligt vår uppfattning fram till att konventionella ballastspår i Sverige blir bäst och billigast. Dessutom kan linjeföringen bli lite mer flexibel och då kan man minska antal tunnlar och broar, säger Sebastian Stichel.
Höghastighetsbanorna innebär att en rad frågor måste avgöras. Det handlar om allt från att bestämma finansieringsmodeller, ägande, trafikekonomi och byggtakt samt olika tekniska spörsmål.
Huvudfrågan gäller hur man vill att morgondagens svenska tågtrafik ska se ut. Till dagens problem hör att många banor är hårt belastade och slitna, liksom många av tågen.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!