FORDON

De indiska bolage Veera Vahana och Exponent Energy har samarbetat för att bygga elbussen som kan snabbladdas på 15 minuter.

Indiska bolag: Vi har byggt en elbuss som kan laddas på 15 minuter

En elbuss för långresor som kan snabbladdas på en kvart. Nu hoppas de båda indiska utvecklarna att den ska sättas i drift mellan Hyderabad och Bangalore.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är sällan indiska bolag står bakom påstådda världsrekord inom elfordonsbranschen. Men nu sticker två av dem ut hakan och menar att de har byggt en buss som slår rekord i snabbladdning. 

Bussbyggaren Veera Vahana och startupbolaget Exponent Energy har gemensamt utvecklat elbussen Veera Mashamrat EV. Fordonet är utrustat med litiumjärnfosfatbatterier (LFP) om 320 kWh som kan laddas på blott en kvart, med hjälp av Exponent Energys snabbladdare om 1 MW. Det skulle i så fall innebära världens snabbast laddande buss, hävdar de båda bolagen, vilket Electrive rapporterar om. Med snabbladdning brukar menas att man laddar till runt 80 procent av full kapacitet, vilket krävs för att påståendet om att det enbart tar en kvart ska gå ihop med den angivna laddeffekten.

Aktiv kylning från laddaren

Den höga laddeffekten är möjlig tack vare ett batteriövervakningssystem i kombination med aktiv kylning från själva laddaren, som pumpar in kylvätska i batteriet under laddning. Det sägs vara möjligt att ladda även om omgivningstemperaturen är så hög som 50 grader Celsius. 

Bussen är 13,5 meter lång och väger 19,5 ton. Sträckan 650 km kan tillryggaläggas med två laddstopp. Målsättningen är att sätta bussen i drift på den populära rutten Bangalore- Hyderabad (knappt 600 km). Exponent Energy ska installera fyra snabbladdare på sträckan. Företrädare för Veera Vahana påpekar att utbyggnaden av snabbladdare är avgörande för att passagerarna ska acceptera resan. 

600 000 km

Batteripacket kommer med en garanti om 600 000 km eller 3 000 upp- och urladdningscykler.

Priset framgår inte av rapporteringen. Enligt en gissning från en indisk Youtubekanal kan det hamna kring 22 miljoner rupier, motsvarande knappt 2,7 miljoner kronor. 

Uppdaterad version: En mening om att snabbladdning brukar avse laddning till 80 procent av full kapacitet tillagd.