FORDON

Audis fabrik i belgiska Bryssel producerade i fjol drygt 50 000 elbilar.

Kinesiska Nio intresserat av belgisk Audifabrik – har varit på besök

Den belgiska Audifabriken går mot stängning nästa år. Nu kommer uppgifter om att kinesiska biltillverkaren Nio är en tänkbar spekulant.

I juli meddelade Audi att en ordentlig omstrukturering av den belgiska fabriken var på gång. Låg efterfrågan på den lyxiga elsuven som tillverkas där, Audi Q8 E-tron, i kombination med höga produktionskostnader låg bakom beslutet. Omkring 3 000 personer jobbar i fabriken, som nu går mot stängning 2025.

Men det finns spekulanter. Den belgiska tidningen De Tijd rapporterar att representanter för den kinesiska premiumbiltillverkaren Nio nyligen besökte fabriken. Bolaget arbetar nu på ett bud till Audis ägare Volkswagen Group, enligt uppgifterna. 

En Nio EL6 i Schweiz

Nio började sälja bilar i Europa för två år sedan, men expansionen har gått trögt. Sedan dess har EU dessutom belagt kinesisktillverkade elbilar med tullar. Om Nio i stället kan producera bilarna i Europa skulle det kunna sänka kostnaden för europeiska konsumenter. 

Nio är inte det enda företaget som visat intresse för Audifabriken. D’leteren, som är Belgiens officiella importör av Volkswagenbilar, är ett annat, enligt De Tijd. Men när Nio sägs vara intresserat av att ta över hela fabriken så är D’leteren bara intresserat av en tredjedel, med syftet att fräscha upp begagnade fordon.

Audi i Belgien har inte velat kommentera uppgifterna om Nios intresse för att köpa fabriken. Facken är däremot försiktigt optimistiska. Att rädda jobben är viktigare än om det är ett kinesiskt företag som tar över, uppger en talesperson för fackförbundet ACV Metea.