FORDON

En husbil.
Husbilen ska ha en räckvidd på 800 km.

Här är världens första hybridhusbil i sin klass – solpaneler på taket

Thor Industries lanserar en hybridhusbil. Med batterier på 140 kWh, solpaneler och bensindriven räckviddsförlängare ska den ha en räckvidd på 800 km.

Husbils och husvagnstillverkaren Thor Industries presenterade för två år sedan nya koncept för sina framtida fordon. Då hade bolaget svenske Josef Hjelmåker som innovationschef, och arbetet med elektrifieringen skulle ta fart.

Svensken har sedan dess lämnat bolaget, men arbetet med fordonen har fortsatt. Och nu presenterar Thor Industries en hybridhusbil. Husbilen tillhör klass A, enligt ett amerikanskt klassificeringssystem. Det är den första av sitt slag, enligt bolaget. 

Husbilen kommer att finnas till försäljning först 2025, och är utvecklad tillsammans med Harbinger Motors. Hybridchassit är utrustat med elektrisk motor och batteripack om 140 kWh. 

Hybridhusbilens chassi.
Hybridhusbilens chassi.

Med enbart batteriet tar sig husbilen runt 240 km, om den bensindrivna räckviddsförlängaren används kan den i stället åka runt 800 km.

Utöver att laddas upp av räckviddsförlängaren under körning finns solpaneler på taket av husbilen som laddar batterierna, enligt ett pressmeddelande. Arbete med aerodynamiken ska också ha hjälp till att öka räckvidden för fordonet.